ges 1

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri günümüzde geliştirilmesi ve kullanılması zorunlu teknolojiler olmaya başladı. Bu teknolojiler arasında GES güneş enerji santral projeleri en sık kullanılan sistemlerdir. Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi yapan sistemler de saniyede 15 m hıza ulaşan rüzgarların sürekli estiği alanlarda kullanılmaktadır.  GES  güneş enerji santralleri elemanı olan PV güneş panelleri günümüzde 300-400 Watt DC elektrik enerjisi elde edebilmekte, bu paneller yan yana konup elektriksel olarak seri veya paralel bağlanıp MegaWatt seviyede enerji üretilebilmektedir. GES sistemler uzaya fırlatılan uyduların elektrik enerjisini de sağlamaktadır.  Güneş ışınları dünyada kış döneminde günde 9 saat, yaz döneminde günde 15 saat ışır. Bu yüzden yaz  aylarında verim daha yüksektir. Verimi yüksek tutmak için yaz aylarında Türkiye’de güneş panel sehpasının yere 26 derece açılı takılması, kış aylarında 56 derece açı ile takılması verimi arttırır.

ges2

GES sistem Elemanları

 

  • Güneş ışınlarından DC elektrik elde etmek için PV peneller
  • Şarj kontrol cihazı
  • Dönüştürücü / inverter- DC to AC
  • Akü Grubu
  • Kablolar
  • Panolar
  • Konektörler
  • Sigortalar

Gereklidir.

GES Nasıl Kurulur?

GES güneş enerji santrali küçük veya büyük ölçekte kurulabilir. Evler için genelde 10 KW sistemler kurulmaktadır. 1 panelin 300 Watt yani 0.3 KW enerji vereceği düşünülürse ve kayıplar da göz önüne alınırsa 12 panel 10 KW üretmek için yeterli olacaktır. Bir panel fiyatı günümüzde montaj dahil 700 TL civarındadır.

ges inverter

Sistemdeki şarj kontrol cihazı da PV panellerden gelen DC elektriği düzgün bir şekilde akülere doldurur. Aküler, gece güneş olmadığından dolayı devreye girerek, gece de enerji sağlarlar. Bazı insanlar aküsüz GES sistemi taktırmak isteyebilir. Bu sistem daha ucuzdur ve gündüz bol bol enerji elde edilebilir. Gece de şehir şebekesinden beslenmeyi gerektirir. Yine de böyle bir sistemi kullananların elektrik faturaları yarı yarıya iner.

Sistemde Akü kullanılacaksa gece- gündüz şebekeden bağımsız elektrik elde edilebilir. Bir akünün ömrü yaklaşık 5 yıldır.  Çevre koşulları sıcaklık ve titreşim, akünün ömrünü kısaltabilir. Ev için kurulan küçük GES sistemlerde aküler 100 Ah – 200 Ah arasında seçilir.  Bu sistemlerde Jel aküler tercih edilmelidir.

jel akü

Sistemde kullanılan İnverter,  DC elektriği AC elektriğe çevirir. Böylece ev içinde 220 Volt AC enerji kullanma imkanınız olur.  İnverter yüzde 10 tolerans değeri ile enerjiyi düzgün bir şekilde verir.

380 Volt güneş paneli kullanmak isteyenler için  veya trifaze enerji kullanmak isteyenler için de inverter bulmak mümkündür. 3 faz ile çalışan soğutma tankları, elektrik motorları, dalgıç pompalar için trifaze enerji gerekir.  Bu sistemler akülerden değil direkt olarak güneş panellerinden enerji çekerler ve trifaze olarak verirler. Tarla sulana GES sistemleri , sulanması gereken büyük araziler için idealdir.

arj kontrol