0 7f165 1772a14e orig 1

Yaşam barındırabilme potansiyeli taşıyan gezegene mesaj yollandı

Bilim insanları Dünya’dan 12 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegene radyo sinyalleriyle kısa şarkılar ve matematik sorusu gönderdi. Projenin detayları haberimizde.

Uzayın derinliklerindeki gezegenlerde (exoplanet) zeki canlı türü arayışlarına devam eden bilim insanları, bugün paylaşılan bir yazıda belirtilene göre Dünya’dan 12 ışık yılı uzaklıkta yer alan ve bir kırmızı cüce etrafında dönen GJ 273b isimli gezegene radyo sinyalleri gönderdi. Sistemde (ve özellikle bu gezegende) bir canlı türü olabilme umuduyla gönderilen radyo sinyallerinin bundan onlarca yıl sonra gezegene varması bekleniyor. Bilim insanları, eğer var ise orada yaşayan zeki canlıların bu sinyalleri algılayabileceğini ve gezegenimize karşılık verebileceğini düşünüyor.

Paylaşılan bilgilere göre ikili kod ile oluşturulan sinyal 33 kısa şarkıdan ve eğitici nitelikte bir matematik sorusundan oluşuyor. Sinyal içeriğinin doğru olarak hazırlanabilmesi adına kurulan Sónar isimli özel ekip, sinyalin gönderilmesinde Norveç’te bulunan 32 metre genişliğindeki European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT) radyo antenini kullanmış. Radyo sinyalleri iki farklı frekanstan 16, 17 ve 18 Ekim tarihinde gönderilmiş. Yaklaşık 1 ay önce gönderilen sinyaller, bugün paylaşılan araştırma metni sayesinde ortaya çıktı.

1200px EISCAT Svalbard Radar

METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) isimli kuruluşun başkanı olan Douglas Vakoch, bu gibi projelerin başarılı olabilmesi, yani gönderdiğimiz mesajlara karşılık alınabilmesi için binlerce kez, hatta milyonlarca kez tekrarlanmasının gerekli olabileceğini söyledi. Ayrıca gönderilen sinyallerin sonradan kontrol edilmesinin de son derece gerekli olduğunu vurguladı.

Vakoch’un bu açıklamasında doğruluk payı olabilir çünkü bilim insanları neredeyse her geçen gün yeni bir exoplanet keşfediyor ve bu gezegenlere giderek yaşam olup olmadığını kontrol edebilecek teknolojiye sahip değiliz. Bundan ötürü yapılabilecek en mantıklı şey radyo sinyallerini kullanmak ve zamanı geldiğinde sinyallere cevap verilip verilmediğini kontrol etmek.

artist s impression of exoplanet orbiting two stars

Uzaylılar televizyon ve radyo dalgalarından bizi bulmuş olabilir

Uzaya gönderilen  radyo sinyallerinin televizyon ve radyo yayını için kullanılan sinyallerden çok daha güçlü olduğu kesin. Ancak eğer bize yakın olan gelişmiş bir uzaylı uygarlığı varsa, günlük yaşantımızda kullandığımız bu cihazların radyo dalgalarını bile keşfetmiş olabilirler. Bundan ötürü bazı bilim insanları gezegenlere radyo dalgaları göndermenin gereksiz olduğunu, radyo dalgalarını algılayabilecek kadar gelişmiş olan uygarlıkların bizi çoktan bulmuş olabileceğini söylüyor.