Yaraları sadece 60 saniyede iyileştirebilen yapışkan: MeTro

Bilim insanları, UV ışınlarıyla etkinleşmesinin ardından yalnızca 60 saniye içerisinde yaraları iyileştirebilen, hatta iç organlardaki yaralar üzerinde bile kullanılabilen bir yapışkan madde üretmeyi başardı. MeTro olarak isimlendirilen maddenin detayları haberimizde.

Sidney Üniversitesi’nde görevli olan bilim insanları sadece 60 saniye içerisinde neredeyse tüm yaraları iyileştirebilecek bir yapışkan madde ürettiklerini duyurdu. “MeTro” isimli bu madde yaranın üzerine uygulanıyor ve içerisindeki enzimlerin harekete geçmesiyle birlikte yaralanan bölgede yapay bağlar oluşturuyor. UV ışığının yardımıyla bağ oluşturmaya başlayan madde kısa bir sürede hem sağlam, hem de elastik bağlar oluşturarak yaranın kapanmasını sağlıyor, ardından hiçbir zarara neden olmadan kendi kendine yok oluyor.

MeTro’nun savaş alanlarında kullanılabileceği düşünüyor. Kan kaybını engelleyebilme potansiyeline sahip olan bu madde, kurşun yaraları başta olmak üzere aşırı kan kaybına neden olabilecek durumlarda rahatlıkla kullanılabilir. Bundan ötürü Sidney Üniversitesi’nin araştırmasıyla farklı kurumlar da ilgileniyor.

https://youtu.be/OpGFzy55yV4

İç organları da tedavi edebiliyor

Yapılan araştırmalar MeTro’nun iç organlardaki kesik ve yaraları kapatmak amacıyla da kullanılabileceğini ortaya koydu. Elbette bu maddenin iç organlara uygulanabilmesi adına uzman bir ekibe ihtiyaç duyuluyor, fakat kan kaybını engelleme konusundaki başarısı çeşitli ameliyatlarda da bu maddenin kullanımını mümkün kılıyor.

Bilim insanları madde üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.