Xiao Yi 1

Yapay Zekaya Sahip Robot Xiao Yi, Bir İlki Başararak Tarihe Geçti

Çin’de geliştirilen ve yapay zekaya sahip Xiao Yi (ŞİAO Yİ), tıpta uzmanlık sınavı için yaklaşık bir yıldır hazırlanıyordu. Bu süre zarfı içinde 53 adet tıp kitabı, binlerce adet tıbbı makaleyi hafızasına yerleştirildi. Yerleştirilen bilgilerden analiz yapması ve yorumsal soruları cevaplayabilmesi için de çeşitli doktorların deneyimleri hafızasına dahil edildi.

Bu bilgi donanımı ile birlikte uygulanan sınavda hem klinik hemde tıbbi bilgi testine tabi tutulan Xiao Yi, 600 puan üzerinden 456 puan aldı. Çin‘de doktor olmak için gerekli olan sınav barajı ise 360 olduğundan, sınav barajını 96 puan birden geçmiş oldu.

Xİao Yi Ne Zaman Göreve Başlayacak

Tıp sınavına giren ilk robot olma şerefine nail olan Xİao Yi, her ne kadar doktorluk için yeterli puanı alsa da, henüz her durumda doğru teşhisi koyabilecek durumda değil. Şimdilik doktorların yanında danışman olarak hizmet vererek öğrenimini ve karar mekanizmasını arttırmayı hedefliyorlar. Ayrıca önümüzde ki yıldan itibaren de tıp fakültesinde ki eğitimlerde de Xiao Yi‘de katkı sağlayacak.