yapay zeka kanser

Yapay Zeka Kansere Erken Teşhis Koyacak!

Bilim adamları son zamanlarda gündeme gelen yapay zeka teknolojisini kullanarak vücuttaki kistlerin kanserli olup olmadığını araştıracak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmeye başlanan bir makine öğrenme sistemi, oldukça yüksek riske sahip meme kistine teşhis koyma amacıyla kullanıldı. Kullanılan sistem hücrelerin %97’sinin kanserli olduğu doğru bir şekilde saptadı.

Gereksiz Ameliyatları %30 Oranında Azalttı

Yapay zeka sistemini sayesinde hastalara yapılacak olan gereksiz ameliyatların sayısı yaklaşık %30 oranında azaltıldı. Yapay zeka sistemi meme lezyonları alanında eğitildi. Herhangi bir hücre veya kistin kanserli olup olmadığını belirlemek için demografik olarak biyopsiler, patoloji raporları ve aile geçmişi gibi konularda çeşitli araştırmalar yaparak çalışıyor.

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Bilgisayar Mühendisliği bölümünün ortaklaşa gayretleri ile geliştirilen yapay zeka Massachusetts General Hospital adındaki özel hastanede aktif olarak kullanılıyor.

Hastanenin meme kanseri bölümü başkanı Profesör Constance Lehman’ın yaptığı açıklamalara göre geliştirdikleri çalışma ile yüksek riskli lezyonların ameliyata ihtiyaç duymadan sağlıklı hücrelerden ayırmak için yapay zekadan yararlanılmasının bir ilk olduğunu belirtti.

Dünya üzerinde her yıl 44 bin kadın maalesef meme kanseri sebebiyle hayatını yitiriyor. Geliştirilen yapay zekanın bu hastalıkla mücadelede kanserli hücreleri tespit etmesi ve erken müdahale fırsatı oldukça mühim. Nitekim meme kanseri vücuda yayılmadan önce tespit edilmesi halinde hastanın yaşama oranı yaklaşık %96 oranında artabiliyor.