SkinTE

Yanık Tedavileri için Yapay Deri Teknolojisi Geliştirildi

Yapay hücre tedavisi olarak adlandırılan SkinTE tedavi yöntemi doku kaybı yaşayan hastalara umut olacak. İşte detaylar.

Genelde hücre kaybına neden olan yanık vakaları, derecesine göre değişmekle beraber yanıklarda ciddi ve kalıcı yanık izleri oluşabiliyor. Özellikle 3.derece yanıklarda insanlarda deri kaybı bile yaşanmakta. Vücudun ciddi şekilde yaralanmasına neden olan yanık vakalarının tam olarak iyileştirilmesi ise ne yazık ki mümkün değil. Yanık izinin bu şekilde kalıcı olması ise birçok biyoteknoloji firmasının kafa yorduğu konulardan bir tanesi. Sadece yanıklarda da değil hücre kaybına neden olan hastalıklar ya da yaralanmalarda da özel bir tedavi sistemi üzerine sürekli olarak çalışmalar yapılıyor.

Bu noktada yapılan çalışmalarla beraber daha önce birçok kez yapay organ, yapay kulak, yapay kol ve bacak gibi birçok gelişim gördük. Son gelen haber ise biyoteknolojiyle beraber artık ölü dokular içinde yeni bir tedavi yönteminin ortaya çıktığı yönünde. Bu tedavi yöntemiyle beraber hem yanık gibi durumlarda zarar gören derinin hem de doku kayıpları gibi yaralanmaları tedavi edilebileceği belirtiliyor. Peki yeni sistem nasıl çalışıyor?

SkinTEYapay Deri Teknolojisi

Daha önce bu alanda yaptıkları çalışmalarla adını duyurmuş firmalardan biri olan Polarity TE tarafından geliştirilmiş olan yeni yapay deri teknolojisinde kaybedilmiş doku parçalarının yeniden oluşturulabildiği belirtiliyor. Yeni bir tedavi yöntemi olarak testlerine başlanan yapay deri sisteminin detayları da paylaşılmış durumda. Paylaşılan detaylara göre SkinTE adı verilen bu tedavi yönteminde öncelikle sağlam bir deri parçasından doku alınıyor.

Sağlam deri parçasından alınan dokularla beraber yeni teknolojiyle beraber aynı dokulara sahip yapay deri üretilebildiği de belirtiliyor. Oluşturulan bu deri ise hücre kaybı yaşanan bölgeye naklediliyor. Bu şekilde hastanın kendi dokusundan birebir yenilemiş deri dokusu SkinTE tedavi yöntemiyle beraber hastaya nakledilmiş oluyor. Yeni tedavi yönteminin ilk aşamada sadece hayvanlar üzerinde test edildiği belirtiliyor. Bunun dışında insan denekler üzerinde ne zaman testlere başlanacağı konusunda ise bilgiler verilmiş değil. Fakat çok kısa süre içerisinde testlerin başlayacağı belirtiliyor.