bandeşi

Yalnızca 3 kişi tarafından konuşulan ‘unutulmuş’ dil: Bandeşi

Pakistan’ın kuzey kısımlarında bulunan bir köyde yalnızca 3 kişinin bildiği, Bandeşi olarak isimlendirilen bir dil konuşuluyor. Göçlere ve modern hayatın getirilerine bağlı olarak unutulan bu dil, dillerin var olma ve yok olma sürecini mükemmel bir şekilde gözler önüne seriyor.

Pakistan’ın kuzey dağlık kesimlerinde unutulmaya yüz tutmuş bir dil konuşuluyor. Aynı köyle yaşayan üç kişi tarafından konuşulan bu dilin ismi Bandeşi. Dil, bir zamanlar bölgedeki köylüler tarafından konuşuluyormuş ancak zorlu koşullardan ötürü taşınan köylüler, gittikleri yerlerde bu dili unutmuş ve çocuklarına öğretmemiş. Bunun yanı sıra dışarıdan köye gelen ve çocuk yapan insanlar, çocuklarına bu dili öğretmek yerine kendi dillerini öğretmeyi tercih etmiş. Böylece dili bilen kişilerin sayısı azalarak yalnızca üçe düşmüş.

https://youtu.be/Ir0og_wzWe4

Videodan da görebileceğiniz gibi dili konuşabilen kişilerin üçü de yaşlı insanlar. Bunun nedeni, eskiden o bölgede yaygın olan dili yalnızca o zamanlar öğrenmiş kişilerin konuşuyor olması. Bandeşi dilinin bu üç kişiyle birlikte yok olacağı ve bir daha dünya üzerinde kimse tarafından konuşulmayacağı düşünülüyor. Böylesine küçük etkenlerden dolayı dilin neredeyse tamamen unutulması, yaşayan ve konuşulan dillerin nasıl ayakta kaldığına ve geliştiğine güzel bir örnek.