Yalan söyleyeni tespit eden yazılım

Yalan söyleyeni tespit eden yazılım geliştirildi

Japonya, yalan söyleyeni tespit eden bir yazılım geliştirdi. Bu yazılımın ne kadar kaliteli sonuç verdiği de tartışılıyor.

Japonya, teknolojinin yanı sıra yapay zeka konusunda da lider ülkeler konumunda yer alıyor. Endüstri 5.0 yani tamamen makinelerin fabrikaları yönettiği bir teknolojiye doğru ilerlemeye devam eden teknoloji ülkesi Japonya’da yer alan bir yazılım firması, geliştirdiği bir yapay zeka ile yalan söyleyen insanı tespit ettiğini iddia ediyor. Bu konu uzmanlar tarafından tartışılıyor.

Yalan söyleyeni tespit eden bir yazılım geliştirildi

Japonya’da yazılım geliştiren bir firma bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini tespit ediyor. Bunun için bir kamera ile kişinin biyometrik haritasını çıkaran yazılım, kişinin yüz hareketleri ve sesinden doğru söyleyip söylemediğini tespit etmeye çalışıyor. Bu yazılımın oldukça başarılı sonuçlar vermesi için makine öğreniminden yararlandıklarını söyleyen firma, yazılımın %70 oranında doğruluk payı olduğunu belirtiyor.

Yalan söyleyeni tespit eden yazılım

Bu uygulama her ne kadar kullanıcının yüzünü tarayarak doğru söyleyip söylemediğini anlamaya çalışsa da uzmanlar bu gibi uygulamaları kullanırken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Çünkü uygulama kişinin yüz ve ses verilerini toplayarak verileri tek bir alanda toplayabilir ve bu verileri kendi sistemini geliştirmek için işleyebilir. Bu da gizlilik sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Uygulamanın daha çok finansal alanda kullanılması düşünülüyor. Bankacılık ve sigorta alanında yaygın olarak kullanılması hedeflenen bu uygulama bu alandaki insanlara kredi verirken veya sigorta işlemi uygularken doğruluk tespiti yapılacak. Örneğin bir bankacı, banka müşterisine kredi verecek ama onun gelir durumunu bilmiyor. Bu yazılımı kullanarak doğruluk oranı %70 olan sistem ile yalan söyleyip söylemediğini yüksek ihtimalle bilmiş olacak.

Bu teknolojinin doğruluk payı daha da yükseldikçe ve yapay zeka daha da geliştikçe özellikle suçlular üzerinde kullanılabilecek. Bu da suçluların verdiği ifadelerin doğru olup olmadığını belirtecek fakat henüz bu teknolojinin önünde biraz daha yol var gibi görünüyor. Günümüzde bir psikiyatrist insanın yüzüne bakarak hislerini anlayabiliyorsa yapay zeka da bu noktaya doğru ilerliyor.