play store 1

Xiaomi ve Meizu’nun Play Store Uygulamalarına Yasak Geldi

Google’ın uzun zamandır rootlu cihazlar üzerinde yapmış olduğu çalışmalar için yeni bir iddia daha geldi. Artık Xiaomi ve Meizu model cihazlarda Google Play Store üzerinden hiçbir uygulama indirilemeyebilir.

Android cihaz sahipleri root yetkisi ile işletim sistemi üzerinde yer alan her türlü veri üzerinde düzenleme yapabiliyor. Bu bakımdan tam olarak sistem üzerinde bütün hakları sunan root yetkisi cihazları çok fazla özelleştirebilir hale getirmişti. Bu durum bir hayli keyifli görünse bile teknik bilgisi olmayan kullanıcıların cihazları hasar görünüyor ve büyük güvenlik açıklarına neden olabiliyordu.

Kısa süre önce gündemde de yer alan haberlerde gördüğünüz gibi uygulama sahipleri veya geliştiricileri, roolu cihazlara sahip olan kullanıcıların veya ROM değiştiren kullanıcıların kendi uygulamalarını indirmelerine son vermiş durumdaydı. Bunlara son örnek ise Netflix olmuştu. Sizlere bir kaç gün önce aktardığımız Netflix artık rootlu cihazlar üzerinde Google Play Store‘dan uygulamasını indirmeyi engellemiş ve büyük bir panik oluşturmuştu. Her ne kadar rootlu cihazlar bu sorunu bir şekilde halledecek olsa bile Xiaomi ve Meizu cihazları bu konudan nasibini almış olabilir.

Çin’de Play Store Kalkıyor Mu?

Çin merkezli üreticiler olan Xiaomi ve Meizu Android platformunu tam anlamıyla değiştirmiş durumda. Bu bakımdan Play Store bu cihazların rootlu veya özel ROM’lu olduğunu düşündüğünden uygulama indirmeye maalesef izin vermiyor. Google bu markalar ile ciddi bir toplantı içerisinde ortak bir çözüm üretmez ise artık bu iş burada sonlanacak gibi duruyor.