030415cyberincidentsNG 1

Web siteleri internetteki her hareketinizi kaydediyor!

Yapılan araştırmalar aralarında oldukça popüler sitelerin de bulunduğu birçok web sitesinin kullanıcılarının tüm hareketlerini izlediğini ortaya koydu.

Web sitelerinin internet kullanıcılarını izlediği söylentilerini hepimiz duymuşuzdur. Yapılan bir araştırma, bu söylentilerin doğru olduğunu ve hatta en popüler sitelerin bile ziyaretçilerini izlediğini ortaya koydu. Aralarında Microsoft.com, Adobe.com ve GoDaddy.com gibi adreslerin de bulunduğu yüzlerce web sitesi, kullanıcılarının internetteki her hareketini izliyor ve kayıt altına alıyor.

Eş zamanlı olarak gerçekleşen izleme ve kayıt altına alma işlemleri, bu sitelere analiz hizmeti sunan üçüncü parti yazılımlar tarafından gerçekleştiriliyor. Kullanıcının arattıklarını, bastığı tüm tuşları, imleç hareketlerini ve hatta yazıp sildiklerini bile takip eden sistemler, dünya genelinde en popüler olan 50.000 web sitesinin 482’si tarafından kullanılıyor.

identity theft

Web siteleri kredi kartı şifresini bile kaydediyor

Bu üçüncü parti yazılımlar üzerinde araştırma yapan Steven Englehardt (Princeton Üniversitesi’nden bir doktora adayı) FullStory, Hotjar, Yandex ve Smartlook isimli takip yazılımlarının kredi kartı şifreleri de dahil olmak üzere her yazılanı kayıt altına aldığını ortaya çıkardı. Kayıt altına alınan veriler, ziyaretçilerini daha iyi analiz edebilmeleri adına site sahibi şirketlere iletiliyor. Ancak bu süreçte yaşanabilecek bir veri hırsızlığı kullanıcıların kredi kartlarını, şifrelerini ve saklı kalması gereken diğer bilgileri tehlikeye atıyor.

Aşağıdaki videodan web sitelerinde gerçek zamanlı eylemlerin nasıl izlendiğine göz atabilirsiniz.

https://youtu.be/l0Yc8s0DTZA

Kullanıcılarının verilerini ve bilgilerini koruma konusunda son derece sıkı kuralları olan sitelerin bile benzer takip yazılımı kullandığı ortaya çıktı. Bazı tarayıcıların (örneğin Mozilla Firefox) “Do Not Track” benzeri özelliklerinin takip yazılımlarını durduramadığı gözlemlendi.

Maalesef bu tür kullanıcı gizliliği ihlallerini kanıtlamak ve cezalandırmak son derece zorlu bir süreç gerektiriyor. Bu nedenle siz en iyisi popüler web sitelerinin bile yaklaşık yüzde 1’inin bu tür yazılımlara başvurduğunu göz önünde bulundurun ve interneti kullanırken bir bilgiyi yazmadan önce de, paylaşmadan önce de iki kere düşünün.