VPN Nedir?

VPN Nedir?

Ülkemizde oldukça sık bir şekilde gelen erişim engellemeler ile beraber VPN kullanımlarının artması da kaçınılmaz bir şekilde gözlemlenmektedir. Uluslar arası firmaların da gözünden kaçmayan bu durum bazı VPN hizmet sağlayıcıların ülkemize özel olarak kampanyalar yapması ile sonuçlanmaktadır.

VPN kelimesini doğrudan çevirecek olursak da İngilizce sanal özel ağ yani virtual private network anlamına gelmektedir ve bulunmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizleri uzaktan bağlamaktadır. Kimileri bu teknolojiyi şirketlerinin yerel ağlarına sanki oradaymış gibi bağlanmak için kullanıyor olsa da bazı zorunluluklardan ötürü bu kavramı tıpkı DNS gibi öğrenmek zorunda kalan yoldaki vatandaş için de VPN girilemeyen siteye girilebilmesini sağlayan mucizevi bir çözümdür.

VPN Nasıl Çalışır?

VPN, birbirinden farklı pek çok protokol ve teknolojiyi kullansa da temel olarak bilgisayarlarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağlara şifreli bir tünel açmaktadır. Bu tünel içerisinden de iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında ise şifreli olduğu için asla görüntülenemez. Bu konuya hakim olan güvenlik uzmanları bile şifreli veri aktığını gözlemleyebilir fakat içeriğinin ne olduğunu anlayamaz. VPN çözümleri de bilgisayarlarınıza ya da mobil cihazlarınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurmaktadır ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcı gibi davranarak sizlere karşıdaki ağdan bir IP numarası da vermektedir. Böylelikle de izin verilen uygulamalara ya da yerel adreslere de kolaylıkla erişmeniz mümkündür.

VPN Nedir?

VPN Nasıl Kullanırım?

Şirketlerinize erişmek için kullanacağınız VPN sistemler hususunda danışmanız gereken kişiler ise sistem yöneticileridir. Tahminen bilgisayarlarınızı ya da mobil cihazlarınızı çeşitli güvenlik standartlarına getirerek bu kurumları yapacaklardır. Diğer VPN türlerinde ise genel olarak bir hizmet satın almanız ve bunun ardından da sistemlerinize bir yazılım kurmanız gerekmektedir. VPN sistemleri bilgisayarlarda yönetici hakları isteyecektir. Zira sisteme bir sürücü olarak eklenerek de çalışabilmektedir. Eğer ki oyunlar için olan VPN sistemlerini kullanacaksanız da oyunun sistemlerinizdeki yerini bularak yazılıma tanımlamak ve oyunu da bu yazılım üstünden başlatmak gereksinimleri olacağını da hatırlatmak gerekmektedir. Bu aşamalar doğrultusunda ilerlediğiniz takdirde sorunsuz bir şekilde VPN kullanmanız da mümkün olacaktır.