voyager

Voyager 37 Yıl Aradan Sonra Tekrar Ateşlendi!

NASA tarafından 1977 yılında yolladığı Voyager 1 uydusu geçtiğimiz aylarda uzaydaki 40.yılına ulaşmıştı. Uydunun yedek iticileri yaklaşık 37 yılın ardından ilk kez kullanıldı.

Çeyrek asırdan uzun bir süredir uzayda bir başına yolculuğuna devam eden ve dünyadan en uzakta bulunan insan yapıtı uydu 40.yılını geride bıraktı. 1977 yılında dünya dışı yaşam formları ile iletişim kurabilmek amacıyla uzayın sonsuz boşluğuna yollanan uydu bünyesinde 100’lerce dile sahip mesajlar içeriyor. Bu mesajların arasında Türkçe bir mesajda yer alıyor.

Son dönemlerde Neptün ve Uranüs gibi bizlere milyarlarca km uzakta bulunan gezegenlerden bilgiler yollayan uydu artık bir yıldızlararası yolcu olarak tanımlanıyor. Asıl amacı üzerinde taşıdığı altın plakla insanoğlunun elçiliğini üstlenmek olan uydu yan görevler olarak bir dizi görevlerde de kullanılmıştı.

Voyager 1’e Hayat Öpücüğü

NASA tarafından yapılan açıklamada Voyager’in iticilerinde bir takım güç kaybı yaşandığı bildirildi. Bu sorun uydunun beklenilmeyen bir istikamette ilerlemesine yol açabilecek türden bir sorun olduğu için yedek iticiler çalıştırılmış uydu tekrar güzergahına oturmuştu. En son 1980 yılında çalıştırılan yedek iticiler yaklaşık 37 yılın ardından tekrar ateşlendi.

NASA bu işlemi yapabilmek adına adeta tarihi eser olarak anılan dokümantasyonlarla çalışmak zorunda kaldı. Mühendisler tarafından iticileri çalıştırmak üzere yollanan radyo dalgaları uyduya yaklaşık 19 saat 35 dakikada ulaştı.

Uydu şu an dünyadan yaklaşık 13 milyar mil uzaklıkta bulunuyor.