Videolar Çekimlerinde Kullanabileceğiniz 10 Teknik Detay

Video çekimi için genellikle kamera çekilmek istenen olaya doğru doğrultup beklenir. Ancak   videonuzda bir şeyler aktarmak istiyorsanız deneyebileceğiniz farklı teknikler var.


Akıllı telefonlarda ki kameraların gelişmesiyle birlikte film çekmek çocuk oyuncağına döndü diyebiliriz. Ancak akıllı telefonlarda ki kamera özelliklerini tam anlamı ile kullandığımız ise tam anlamı ile söylenemez.

Çekeceğiniz videolarda kullanabileceğiniz 10 yöntem

  1. Tripod Kullanmak: Görüntüde sallantı oluşmasını engellemek ve çekeceğiniz konuya  odaklanmak istiyorsanız, tripod kullanmanız yararınıza olacaktır.
  2. Göz Seviyesi: Kamerayı göz hizasında tutmak her şeyin normal boyutta görünmesini sağlayacaktır.
  3. Göz Seviyesinden Yüksek/Alçak: Kamerayı göz seviyesinin altına konumlandırmak, çekeceğiniz olayı güçlü gösterirken; tam tersi ise güçsüz gösterecektir.
  4. Kamerayı Kaydırmak: Kamerayı objeye doğru kaydırmak izleyiciye, bir şeyler öğreneceklerini aktarır. Genelde korkutucu şeyler.
  5. Objeye Yaklaşmak: Objeye geniş açılı lensle yaklaşmak, objeyi stresli bir ortama sokacaktır.
  6. Uzaklaşıp Yakınlaşmak: Ortamı daha da germek için birebir. İzleyicinin dikkatini vermesini istediğiniz objelerde kullanabilirsiniz.
  7. Objeden Uzaklaşıp Manzaraya Dönmek: Objenin ortamından uzaklaşıp, izleyicide rahatlama hissi yaratan bir yöntemdir. Eğer objenin küçüklüğünü vurgulamak istiyorsanız manzarayı kullanabilirsiniz.
  8. Titreterek Yakınlaştırmak: Sahneye kamerayı titreterek başlatıp daha sonra kamerayı sabit tutmak, kaotik bir ortamdan sakin bir ortama geçiş yapıldığını sezdirir.
  9. Uzaklaşmak: Objeden bir anlığına uzaklaşmak, gergin bir ortamdan sonra, nefes alma hissi yaratacaktır.
  10. Objeyi Ortalayın: Objeyi kamerada sabit tutarak, izleyicinin etrafa odaklanmasını engelleyerek objenin öne çıkmasını sağlar.

Cinecom.net youtube kanalından Jordy’nin uygulamalı olarak gösterdiği bu adımları aşağıda ki video’dan da izleyebilirsiniz.