Vegan olmak doğayı kurtarmamıza yardımcı olur mu?

Vegan sayısının yaygınlaştığı bugünlerde, veganlığın doğanın bozulmuş dengesini düzeltebileceği iddia ediliyor. Peki ama bu ne kadar doğru?


Son birkaç sene içerisinde veganlığı tercih eden kişi sayısında büyük bir artış yaşandı. Birçok kişi için yalnızca beslenme düzeninden çok daha fazlası, bir yaşam tarzı olan veganizm, internette yer bulan bazı iddialara göre her türlü hayvansal besinin tüketimini yasaklaması sayesinde doğanın dengesini kazanmasına yardımcı olabilir. Hayvanların yaşamını yitirmesinden sorumlu olmak istemediğini söyleyen veganlar olduğu gibi, doğanın kendini toparlamasına yardımcı olmak istediği için bu hayat tarzını seçtiğini söyleyen kişiler de var. Peki ama veganlık doğaya gerçekten de yardımcı oluyor mu?

vegan

Kısacası bu sorunun cevabı koca bir “Hayır.” Bu iddiaların çıkış noktası, et ve hayvansal diğer gıdaları tüketmenin karbon salınımını artırdığı yönündeki bilgiler. Hayvan yetiştirmek ve hayvansal gıdalar üretmek gerçekten de atmosfere büyük miktarda karbon salınmasına neden oluyor. Ancak veganların gözden kaçırdığı önemli bir nokta var: Tarımın zararları. Hayvancılıkta atmosfere salınan karbon miktarı, tarım arazilerinin bakımı ve bitkisel besinlerin yetiştirilmesi sırasında açığa çıkan karbon miktarından daha az kalıyor. Hatta soya ve mısır gibi birçok vegan diyetinin temelinde bulunan besinlerin yetiştirilmesi sırasında yalnızca atmosfer kirlenmiyor, aynı zamanda toprak da büyük zarar görüyor ve çevredeki birçok böceğin, kuşların ve küçük memeli hayvanların yaşamını yitirmesine sebep olunuyor. Yani veganlık yalnızca doğaya zarar vermiyor, aynı zamanda dolaylı yoldan hayvanların ölmesine de neden oluyor.

Tüm bunlara ek olarak, yapılan araştırmalar bu beslenme şeklinin doğru olmadığını ve yalnızca bitkisel besinler üzerine kurulu bir diyetin vücudumuz için yeterli olmadığını gösteriyor. Fakat madalyonun öteki yüzünü de unutmamak gerek. Avrupa ve ABD’de yapılan araştırmalar, birçok vatandaşın çok fazla miktarda et tükettiğini, sebze ve meyve yemeye yanaşmadığını gösteriyor. Bilim insanları her iki beslenme şeklinin de hem insan vücuduna, hem de doğaya büyük zararlar verdiğini söylüyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sağlıklı bir vücuda sahip olmak için her ikisinden de yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca bu dengeli beslenme şeklinin uzun vadede doğaya yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da mevcut.

Kaynak