Van-allen

Van Allen Kuşakları ile İlgili 60 Yıllık Gizem Çözüldü!

Colorado Boulder Üniversitesi’nde eğitim gören bir grup öğrenci Van Allen Kuşağı içinde yer alan yüklü elektronların kökenini ortaya çıkardı.

Van Allen Kuşakları kısaca dünyamızı saran manyetik alan sayesinde sabit tutulan bir enerji alanıdır. Van Allen Kuşakları olarak adlandırılan bu radyasyon kalkanları yüklü parçacıkları yakalayarak dünyayı zararlı radyasyon akınlarından korurlar. İşte bu kuşaklar hakkında bilim dünyasının çözemediği birçok gizem bulunuyor. Colorado Boulder Üniversitesi öğrencileri neredeyse 60 yıllık bir geçmişi bulunan problemi çözdü.

Üniversite Öğrencileri Gizemi Çözdü!

Gezegenimizin radyasyon kuşağının iç kesiminde yer alan enerji parçacıklarının gizemini genç üniversite öğrencileri ortaya çıkardı. Bugüne dek bilim adamları bu radyasyon alanlarındaki protonların uzaydan gelen kozmik ışınlar dünya atmosferinde nötronlarla tepkiyeme girdiğinde ortaya çıkan albedo nötron çürümesinden kaynakladığına dair teori geliştirilmişti. Ortaya sunulan teori bir yana bilim adamları onlarca sene bu kuşakların iç kesimlerindeki elektronları örttüğünü hiç tahmin edemedi.

Ortaya çıkan bu parçacıkların gizeminin çözülmesi uzay seyahatleri açısından oldukça büyük bir önemi bulunuyor. Nitekim bu parçacıklar hem astronotlar hem de uydular için büyük tehlikeler arz ediyordu. Gizemi çözülen parçacıklara dair araştırmaların devam edeceği tahmin ediliyor.