Dr. Peggy Whitson 1

Dr. Peggy Whitson Uzay’da Toplam 665 Gün Kalarak; Uzayda En Uzun Süreli Kalan Amerikalı” Oldu

Dr. Peggy Whitson 57 yaşında ve amerikalı bir astronot. Dr. Peggy Whitson uzayda toplam 665 gün geçirerek “uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı” almış oldu.

57 yaşındaki amerikalı astronot Whitson, en son 288 gün kaldığı uzay istasyonundan iki meslektaşı ile birlikte Amerikalı Astronot Jack Fischer ve Rus Kozmonot Fyodor Yurchikhin, soyuz kapsülü aracı ile Kazakistan’a indi.

Whitson, toplamda 665 gün uzayda kalarak “uzayda en uzun süreli kalan Amerikalı” ve “uzayda en uzun süre kalan kadın” ve en çok uzay yürüyüşü yapan kadın rekorunun sahibi olmuş durumda.

Uzayda en uzun süreli kalma rekoru” ise 879 gün ile Rus kozmonotu Gennady Padalka‘ya ait bulunuyor.

Whitson‘ın meslektaşı olan Yurchikhin‘in beş ayrı seyahatte toplam 673 gün uzayda kaldığı bildirildi. Genel sıralamada Yurchikhin en uzun süre uzayda kalma konusunda 7. sırada, Whitson ise 8. sırada yer alıyor.

İlk uzay yolculuğunu 2002 yılında yapan ve 2008’de Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) komutasını devralan ilk kadın astronot olan Dr. Whitson, son görevinde de UUİ’nin komutasını nisan başında astronot Shane Kimbrough’dan devralmıştı.