Uzayda 1 Yıl Geçirdi; DNA’sı Değişti!

Uzayda yaşam kurabilmek için çalışmalar devam ederken, Bir NASA Astronotu’nun DNA’sı ikiz kardeşininki ile karşılaştırıldığında önemli derecede farkların olduğu ortaya çıktı.

NASA, Uzay araştırmalarının yanında, uzayın insan üzerinde ki etkilerini araştırıyor. Bu araştırmaları esnasında NASA, Uluslararası Uzay İstasyonunda çalışan astronotları belirli bir zaman sonra Dünya’ya geri gelmeleri isteniyor. Bunu net olarak açıklanmamış nedenler ile yapan NASA, görevli astronotların geçirdikleri zamanları oldukça kısa tutmaya çalışıyor.

Yakın gelecekte başlayacak olan Mars görevi süresince insan bedeninin nasıl tepki vereceğini araştıran NASA, bu araştırma için bir deneme gerçekleştirdi.

Son görevinde Uluslararası Uzay İstasyonunda 342 gün geçiren NASA astronotu Scott Kelly, istasyonda en uzun süre kalan astronot konumunda. Kelly’nin bu göreve seçilmesinin bir nedeni de ikiz kardeşinin olması. Uzayda toplam 500 gün kalan Kelly’nin DNA yapısı ikiz kardeşi ile karşılaştırıldı.

Karşılaştırmaya göre, Scott‘ın DNA‘sının kardeşinin DNA’sından %7 oranında farklı olduğu görüldü. Bu oranın bir soruna teşkil etmeden, yaşamına olağan şekilde devam eden Kelly, NASA‘da çalışmaya devam ediyor.

Yakın gelecekte gerçekleşecek olan Mars görevinde astronotların yolculuk süreleri yaklaşık 7 ay olacağından, bu görev esnasında insan bedeninin nasıl değişimler göstereceğinin oldukça detaylı olarak incelenmesi ve araştırılması gerek. Önümüzde ki yıllarda bu konuda oldukça fazla gelişmenin olacağını tahmin etmek çok da zor değil…