uzay

Uzay Yolculukları İnsanlar İçin Riskli Olabilir!

Bilim adamları tarafından yapılan çeşitli araştırmalar sonucu astronotların yer çekimsiz ortamda uzun bir süre kalmaları sonrası beyinlerinde ciddi hasarlar meydana gelebileceğini duyurdu.

Son zamanlarda tüm dünya üzerinde yankı bulan Mars’a yönelik seyahatlerin ardından yapılan açıklama bu konuda oldukça mühim. Nitekim Mars’a yolculuk ile binlerce insan Mars’a koloni kurmak için gidecek.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda yer çekimi bulunmayan ortamlarda insan bedeni çeşitli tepkilere yol açmakta. Bu tepkilerde zaman zaman hayati riskler oluşturabilecek derecede olabiliyor. New England Journal of Medicine tarafından yayınlanan bir makaleye göre yer çekimsiz ortamlar insan beynine ciddi zararlar veriyor.

Uluslararası Uzay İstasyonunda Görev Alan Astronotlar Araştırmada Yer Aldı!

UUİ’de uzun bir süre boyunca görev alan ve burada aylarca yerçekimsiz ortamda bulunan astronotların tabi tutulduğu testte birçok veri elde edildi. 34 Astronotun tabi olduğu test sonucu ortaya çıkan sonuçlarda uzun bir süre uzayda bulanan astronotların yaklaşık %94’ünün beyin üstü ve kafatası arasındaki bölümün daraldığı ortaya çıktı.

Daralan bu kısımda beynimizin motor becerileri, bilinçli düşünme, okuma ve yazma gibi farklı işlevleri yürüten loblar bulunuyor. Yapılan bu araştırma Mars’a yolculuk projesi kapsamında uzay yolculuğuna çıkacak yolcuların sağlıkları açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.