uzay asansörü

Japonya, uzay asansörü inşa etmek için denemelere başladı

Japon bilim insanları, uzaya malzeme taşımak amacıyla tasarlanan bir uzay asansörünün mini prototipini deneyecek.


Japonya, bilim-kurgu filmlerinde yer bulan uzay asansörünü konseptini gerçek hayata uyarlayabilmek adına çalışmalara başladı. Bilim insanları, istasyonlar başta olmak üzere çeşitli hedeflere malzeme taşımak adına uzay asansörlerinin kullanılabileceğini düşünerek bir mini prototip tasarladı. Asıl asansör sistemi tasarımına kıyasla çok daha küçük olan prototip yalnızca 6 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğinde ve 3 cm yüksekliğinde. Elbette böylesine küçük bir asansörle uzaya önemli malzemeler taşınamazdı, ancak prototipin asıl amacı uzayın benzersiz koşullarında asansör sisteminin nasıl çalıştığını gözlemleyebilmek.

Prototipin denemesi 11 Eylül tarihinde fırlatılacak H-2B roketiyle gerçekleştirilecek. İki küçük uyduyu uzaya taşıyacak olan roket, asansör sisteminin çalışabilmesi için 10 metre uzunluğunda bir test alanına sahip olacak.

Uzaya malzeme taşıyacak bir asansör sistemini inşa edebilmek için yeterli sağlamlıkta malzemelere sahip değiliz. Ancak tahminlere göre bu sistemin inşa edilmesiyle uzaya 1 kg malzeme göndermenin maliyeti 22 bin dolardan 220 dolara kadar inecek.

Kaynak