Şekil Değiştiren Makarna

Uzay Araştırmalarında Kullanılacak Şekil Değiştiren Makarna

NASA’nın en büyük sorunlarından biri olarak gösterilen uzayda astronotların ihtiyacını karşılama konusu için her yıl milyonlarca dolar harcama yapılıyor. Konu hakkında yapılan araştırmalarda ise sonunda soruna çözüm oluşturacak olan yeni bir gelişme yaşandı. Şekil Değiştiren Makarna sayesinde artık astronotlar için gıda ürünleri çok daha rahat ulaştırılabilecek. İşte detaylar.

NASA’nın uzayda koloni kurma çabaları giderek artış göstermeye başladı. İlk olarak Mars yüzeyinde yeni bir yerleşim alanı kurmak isteyen NASA’nın bunun için harcadığı fon ise rekor seviyede. Bir yandan Mars yüzeyinde yaşamın devam etmesi için kurulacak olan inşaatlar için hazırlıklar yapan NASA’nın bir yandan da tüm bu malzemeleri nasıl uzaya taşıyacağı üzerinde çalışmalar yaptığını biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde bu konuda da adımların atıldığı ve Mars yüzeyinde inşaat yapmak için özel bir tuğlanın geliştirildiğinin de haberini yapmıştık. Bu haberimiz hakkında detaylı bilgiyi aşağı da yer alan bağlantı da bulabilirsiniz.

Bakınız: Mars İnşaatı İçin Tuğla Geliştirildi

Bunun dışında bir yanda da astronotların ihtiyaçları için yeni sistemlere geçilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Tüm bu koloni araştırmalarında görev alan astronotların ihtiyaçlarını karşılama adına milyonlarca dolar harcayan NASA’nın sadece tuvalet sorununu bile çözen bir projeye rekor destek vereceğini bile açıkladığını söylemek gerekiyor. Bu noktada son olarak ise özel bir gıda malzemesinin geliştirildiği ve bu sayede çok ciddi miktarda alan kazancı sağlanarak uzaya erzak gönderiminin bir hayli kolaylaşacağı belirtildi. Bu kez gelen haberlere göre depolama alanlarında %50 kazanç sağlanabilecek. İlk deneme ise Şekil Değiştiren Makarna sistemi üzerinde yapıldı.

Şekil Değiştiren Makarna Geliyor

Söz konusu araştırma Syracuse Üniversitesi ve MIT tarafından yürütülüyor. Yapılan çalışmalara göre artık gıda malzemelerinin şekil değiştirebileceği ve bu sayede de uzaya gönderimlerde çok daha yüksek derecede alan tasarrufu sağlanacağı belirtildi. Yapılan araştırmalarda ise ilk olarak Şekil Değiştiren Makarna kullanıldığı belirtiliyor. Şekil Değiştiren Makarna için oluşturulan sistem ise oldukça ilginç bir sistem.

Şekilde Değiştiren Makarnalar

Şekil Değiştiren Makarna sisteminin çıkış noktası selüloz-jelatin kompozitinin su ve benzeri maddelerde şekil değiştirebiliyor olması oldu. Aynı sistemin makarnalara da uygulandığı belirtiliyor. Makarnaların içerisinde yer alan protein, karbonhidrat, selüloz maddelerinin ayrı ayrı ele alınması sağlanmış. Makarnaların içerisinde yer alan tüm bu bileşenlerin farklı soğurma oranlarına sahip olması nedeniyle bilim adamları her katman için ayrı bir soğurma yaparak makarnaların şekillerinin tamamen değişmesi sağlanmış. Bu şekilde de Şekil Değiştiren Makarna üretimi gerçekleştirilmiş.

Şekil Değiştiren Makarna

Tabi bu sistem için makarnaların genetik sisteminde bir değişiklik oluşturulup oluşturulmadığı bilinmiyor. Bu noktada ilk aşamada %70 oranında alandan kazan sağlanmasına olanak veren geliştirmenin sağlık açısından etkilerinin neler olacağı konusunda açıklamalar yapılması bekleniyor. Şekilde değiştiren makarnaların şu an için sadece denemelerde kullanılacağı fakat başarılı olursa NASA’nın bu konuda da yeni gıda sistemini benimseyebileceği belirtiliyor. Makarnalardan sonra başka gıda malzemelerinde de aynı sistemin kullanıp kullanılmayacağı ise merak konusu.