Uber sürücü ödemeleri

Uber Yeni Bir Skandal İle Daha Gündemde

Ulaşım sektöründe son dönemin en popüler servislerinden biri olan Uber, son günlerde bir bir skandal haberleriyle anılmaya başlandı. Uygulamanın son olarak sürücüler için ciddi bir hatayla karşı karşıya kaldığı ve sürücülerin mağdur edildiği ortaya çıktı. Peki bu kez hata ne? İşte detaylar.  

Ulaşım sektöründe teknolojinin etkisini en net gördüğümüz uygulamalardan biri olan Uber, elde ettiği başarıyla beraber bir anda dünyanın birçok bölgesinde kullanılan bir uygulama haline geldi. Pazar payını giderek artıran uygulamanın, son günlerde adı skandallardan beri gelmiyor. Uygulamanın son olarak bir tecavüz haberiyle gündeme gelmesinin hemen ardından şimdi ise uygulama hakkında yeni bir skandal ortaya çıktı. Bu kez uygulamanın şoför ücretlerinde yeni skandallara imza attığı ortaya çıktı. Peki bu skandalın nedeni ne? Uber bu kez nasıl bir hataya imza attı?

Uber Sürücü Ücretlerini Karıştırdı

Verilen haberlere göre Uber uygulamasının Amerika bölgesinde geçerli olmak üzere sürücülerin ücretlerini hesaplamak için çalışan sistemde değişikliklere gitme kararı aldı. Aslında uygulamanın yeni sistem ile beraber düzenledikleri algoritmalarda artık sürücülerin, çok daha kısa süre içerisinde ödeme istatistiklerine ulaşması bekleniyordu.

Uber

Fakat söz konusu sistem değişikliğinden sonra algoritma düzenin ciddi bir hata yapıldığı ortaya çıktı. Doğrudan uygulamanın sisteminde yer alan hata nedeniyle hesaplamaların hatalı yapıldığı ve sürücülere bu nedenle eksik ücretler ödendiği ortaya çıktı. İlginç bir şekilde sorunu ise yine Uber uygulamasının kendi servisleri ortaya çıkardı. Soruna neden olan algoritmanın ise bir kez daha değiştirildiği belirtildi.

Uber Nasıl Bir Hata Yaptı?

Söz konusu algoritma hatası ise en çok merak edilen konulardan biri oldu. Uygulama yetkilileri tarafından yapılan açıklama sonrasında yapılan hata ise detaylı bir şekilde açıklandı. Söz konusu hata nedeniyle ödeme sisteminde vergi ödemelerinin hatalı yapıldığı belirtiliyor. Standart algoritmada Uber’in elde edilen kazançtan vergi ücretlerini kestiği ve ardından da vergisi kesilmiş olan paranın kalan miktarından ise %25 oranında sürücülerden pay kesiliyordu.

Kullanıcıların sisteminde yapılan değişim sonrasında ise Uber algoritma hatası yaptı. Bu kez vergiler düşülmeden doğrudan toplam kazanç üzerinden %25 oranında kesinti yapıldığı açıklandı. Hal böyle olunca sürücülerin ciddi oranda ücretleri de kesilmiş oldu. Uygulama tarafından yapılan açıklamada şu an için sistemin düzeltildiği ve bu süreçte kimsenin mağdur edilmeyeceği belirtildi. Kullanıcıların mağdur olmaması için uygulamanın sürücülerden kesilen paraları geri ödeyeceği de açıklandı.

Tüm sürücülerin ödemelerinin eksik kalan kısımlarının tamamen çıkarılacağının açıklanmasının yanında Uber, ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda da net bir tarih vermedi. Yenilenmiş olan algoritma sonrasında yaşanan hatanın tam olarak kaç sürücüyü etkilediği ise henüz belli değil. Net zarar için uygulamanın yapacağı açıklamaları beklemek gerekli.