Türkiye, gizli madencilik yazılımından etkilenen ülkeler arasında!

Palo Alto Networks tarafından paylaşılan bilgilere göre dünya çapında birçok ülke gizli madencilik yapan yazılımlardan etkilenmiş durumda ve bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. 15 milyon kullanıcıyı etkileyen yazılımlar, bilgisayalara ve kullanıcı gizliliğine zarar veriyor.

Palo Alto Networks isimli siber güvenlik şirketi tarafından yapılan araştırmalara göre dünya çapında 15 milyon kişinin bilgisayarı, gizli madencilik yapan yazılımlardan etkilenmiş durumda. İsminden de anlaşılabildiği gibi son derece kötü bir amaçla geliştirilen ve yayılan bu yazılımlar, farklı şekillerde kullanıcıların bilgisayarlarına giriş yaparak işlemci gücünden faydalanıyor ve internet üzerinden yazılımı yayan kişiye kripto para madenciliği yapmasında yardımcı oluyor. Bilgisayar donanımlarının en yüksek performansta çalışmasına neden olduğu için yeni alınmış donanımları bile bir seneden az sürede eskitebilen kripto para madenciliği, bilgisayarınıza zarar vermesinin yanı sıra yüksek miktarlarda elektrik tüketmenize de neden oluyor. Palo Alto Networks araştırmacıları, bu yazılımlardan birisinin Türkiye’de bulunduğunu açıkladı.

Monero gizli madencilik yazılımı

Ülkemizi tehdit eden XMRig yazılımı nedir?

Araştırmacılar XMRig isimli yazılımın ülkemizde hızlı bir şekilde yayıldığını paylaştı. Türkiye’nin yanı sıra Peru, Brezilya, Filipinler ve Venezuela’da yayılan XMRig, gizli bir şekilde bilgisayar dosyalarında değişiklik yapan madencilik yapan yazılımlardan birisi. 300 dolar değerindeki Monero (kötü amaçlı yazılımların sıklıkla kullanıldığı kripto para) için madencilik gerçekleştiren yazılım, sıradan sitelerden dosya indirilmesiyle bilgisayara giriş yapıyor ve kullanıcıyı şüphelendirmeden çalışıyor.

xmrig gizli madencilik yazılımı

Gizli madencilik yazılımları nasıl anlaşılır?

Kripto paraların yaygınlaşmasıyla birlikte gizli madencilik yapan web siteleri ve yazılımlar yaygınlaştı. Bunların birçoğu birbirinden farklı teknolojiler, gizlenme yöntemleri kullanıyor. Bundan dolayı kullanıcıların hepsini kontrol edebilmek amacıyla yapabileceği pek bir şey yok. Uzmanlar, kripto para madenciliği yapmak adına yüksek miktarda işlemci gücünün gerekli olduğuna, bu nedenle bilgisayar kullanıcılarına şüphelendikleri sitelere girdiklerinde veya dosya indirdiklerinde işlemci kullanımını takip etmesini öneriyor. Eğer işlemciniz fazla güç tüketiyor, yüksek performansta çalışıyor ve görev yöneticisinden bunun nedenini göremiyorsanız siz de bu sitelerden birisine girmiş veya yazılımın kurbanı olmuş olabilirsiniz.