Beyin Göcü

Türkiye Dünya Yetenek Endeksinde Kaçıncı Sırada?

Beyin göçünün her daim önem taşıdığı aşikardır.  Bu konuda ki fikirlerinizi geliştirebilecek  ‘Dünya Yetenek Endeksi’ listesi açıklandı.


Son dönemlerde ülkemizde önemli ölçüde artan beyin göçü; Özellikle genç nüfusün, ülkemizde bulamadığı imkanları, Avrupa’da ki ülkelerde  arama yolunu seçmeleri ile son buluyor. Bu durumda ülke olarak gelişimi yavaşlatan etmenlerden biri haline geliyor.

By durumu tersine çevirmek amacı ile geçtiğimiz günlerde bir paket açıklandı. Yurt dışında  bulunan genç bilim insanlarının ülkemize geri gelmelerini sağlamak amacı ile düzenlenen paket de, geri dönecek olan bilim insanları ve araştırmacılar için 500 bin TL – 1 milyon TL arasında araştırma bütçesi verilecek. Genç araştırmacılar 500 bin TL alacakken, deneyimli bilim insanları 1 milyon TL’lik araştırma pakedinden faydalanacak. Aylık olarak ise genç araştırmacılar için 20, deneyimliler için de 24 bin TL’lik burs verilecek.

International Institute for Management (IMD) tarafından 2005 yılından itibaren yayınlanan Dünya Yetenek Endeksi’ne göre ülkemiz 63 ülke arasında 51. sırada.

Bu endekste 2005yılında ise 39. sıradaydık ve yaşanan gerileme oranı oldukça yüksek olduğu söylenebilir.

Rapora göre Türkiye’de yurtdışına göç edenlerin sayısı bir yılda %63 oranıda arttı. Raporda, göç edenlerin yaş aralığının 20-34 olduğu, göç eden nitelikli insan gücü ve iş insanı nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı kaybın ise 220 milyar lira olduğu açıklandı.