Football Vid Tech 1

Türk Futbolu İçin Son Bir Teknolojik Çare daha “VAR” : Video Yardımcı Hakem

Hayatımızın her alanında kendimizi teknolojiyle bir üst seviyede daha ilişkilendirirken, teknolojinin sporda sadece performans ve oyun dışı yönetimlerde kullanılmadığı da uzun süredir bilinen bir gerçek. Tenis turnuvalarındaki hayat kurtarıcı çizgi teknolojisi, NBA maçlarındaki özellikle son saniye basketleri ve “Flagrant Foul” yapan oyuncuların tespiti ve oyundan ihracı için kullanılan video teknolojisi, oyun yönetiminde hakemlere yardımcı olduğunu bildiğimiz belli başlı aklımıza gelen uygulamalardan.

Tennis Video TechNBA Video Tech

Türkiye bir akdeniz ülkesi olmasının da insanlarına verdiği özellikten mi olsa gerek bilinmez ama genel anlamda sevinç, coşku ve üzüntülerini uç noktalarda yaşayan bir insan topluluğu ve bunun doğal sonucu olarak ateşli spor taraftarlarından oluşmakta. Spora bireysel anlamda ne kadar olumlu katkıda bulunduğumuz diğer dünya ülkelerinin vatandaşlarıyla karşılaştırdığımızda oldukça tartışmalı bir konumda olsa da işin eleştiri kısmında dereceye gireceğimiz bir gerçek. Hele konumuz bir de futbol ise oda sıcaklığının 25 C’nin çok üstünde olabileceğini tahmin etmek zor olmaz. Yoğun bir ilgi ve sıkı bir taraftar baskısının olduğu bu spor dalında doğal olarak hakemlerimizin yüksek baskı altında yanlış karar verme olasılıkları artabiliyor. Bizler tüm teknolojik imkanlar dahilinde televizyonlarımız başında yada tribünde durumu izleyip yorumlarken, kendilerinden 3-5 sn içinde belki bazen bu kadar bile süre tanımadan kusursuz olana karar vermelerini, vermedikleri takdirde bir şekilde hesabı ödemelerini istiyoruz. 4. Hakem uygulaması vardı, yetmedi 6 hakem uygulaması canlı’ya alındı ama ne yaptıysak olmadı.. Onları mental olarak iyi tutmaya çalışan profesyonel destekler oldu TFF tarafından, bu hala geçerli bir uygulama ancak Türk Futbolu İçin Son Bir Çare daha “VAR” : Video Yardımcı Hakem. Global arena’daki adıyla “Video Assisstant Referee”. Son karar yine bizlerden biri olan hakemlerimizden çıkacak olmakla birlikte, artık büyük bir teknolojik nimetleri olacak hakemlerimizin..

 

Başlarda kimsenin sıcak yaklaşmadığı ve birçoğumuzun hala futbolun dokusuna aykırı bulduğu bu teknolojik uygulama hangi noktalarda devrede olacak peki ?

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nca belirlenen kullanım alanları şunlar ,

 

  • Penaltı kararları
  • Yanlış oyuncu tespiti
  • Doğrudan oyuncu ihracı
  • Hatalı gol tespiti

 

Ülkemizde gerçekleşecek uygulamada ilk eklemenin ofsayt kuralı için yapılabileceği kanaatinde olsak da oyunun sık sık durdurulmaması da oyunun güzelliği ve bütünlüğü açısından hayati önem taşımakta.. Bu arada bu yöntem ile oyunun durma süresi maksimum 9 sn olarak taahhüt edilmekte, umarım uygulamada da bu denli hızlı ve başarılı olur.. Yakın dönemde anlaşma şartları ve uygulama detayları ile ilgili TFF  kaynaklı teknolojik gelişmeleri yine sizlerle paylaşıyor olacağız.. Spor ve Teknoloji dolu günlerde yeniden görüşmek üzere…

 

Yılmaz Nuri ALTUNTUĞ