TUG Telekob 1

TÜBİTAK Tarafından Yıldız’ın Zonklayan’ı Keşfedildi

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevin de bulunan teleskobu kullanan, İstanbul Üniversitesi’nden araştırmacı bir grup tarafından ‘zonklayan yıldız’ keşfedildi.

Uzun adı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin tarafından yapılan açıklamada TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi‘nin (TUG) teleskobu kullanılarak, yeni bir yıldız keşfedildiğini açıkladı, Sn. Engin’in açıklamasında “Başka bir yıldızı takip ettikleri sırada, titreşimleriyle fark edilen yeni yıldızın türü, Delta Scuti. Yıldızın yüzeyinde adeta kalp çarpması şeklinde gerçekleşen renk değişim hareketleri sebebiyle bu tür, ‘zonklayan yıldız’ olarak biliniyor.” açıklamasında bulunuldu.

Türk bilim insanları tarafında, yine TUG ile ağustos ayında bir öte- gezegen keşfettiğini de hatırlatan Sn. Ergin, ilgili uzmanlarının çalışmalarına devam ettiğini diyerek açılamalarına devam etti.

İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sinan Aliş’in yönetiminde ki ekibin, TUG teleskobu ile yürüttükleri proje çalışmasın da, yeni bir yıldız keşfettiklerini belirterek, “Başka bir yıldızı takip ettikleri sırada, titreşimleriyle fark edilen yeni yıldızın türü, Delta Scuti. Yıldızın yüzeyinde adeta kalp çarpması şeklinde gerçekleşen renk değişim hareketleri sebebiyle bu tür, ‘zonklayan yıldız’ olarak biliniyor.”
Bu keşfedilen yeni yıldızın, Kutup Yıldızı’nın da içinde bulunduğu Küçük Ayı adlı takım yıldız grubunda yer aldığını ve yıldızın yüzey sıcaklığının da güneşe benzer şekilde 6000 Kelvin olarak tespit edildiğini açıkladı.

Zonklayan yıldızları “İç yapılarındaki kararsızlıklar nedeniyle 3 saatlik aralıklarla yarıçaplarını artırıp azaltan Delta Scuti yıldızları, dönemli bir şekilde şişip büzülüyorlar. Bu sırada, yıldızın büyüklüğü artarken, yoğunluğu azalıyor, sıcaklığı artıyor. Sıcaklığın artması ise yıldızın parlaklığını önemli ölçüde arttırıyor. Astronomlar bu parlaklık artış azalış düzeninden yıldızın “zonklayan yıldız” olduğunu anlayabiliyorlar.” Şeklinde özelliklerini aktaran Sn. Engin, dikkatli ve titiz çalışma sonucu fark edilen zonklayan yıldız’ın keşif çalışmasının, Uluslararası Astronomi Birliği‘nin (IAU) yıldızlar bülteninde yayınlanmak üzere kabul edildiği ifade ederek, araştırmacıların yeni yıldızı ayrıntılı incelemeye alacaklarını ve parlaklık değişimlerini takip edeceklerini belirtti.