TÜBİTAK

TÜBİTAK Elektrikli Tren İçin Kolları Sıvadı!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) elektrikli tren üretmek için çalışmalara başladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün direktifleri ile başlayan çalışmalara TÜBİTAK’ta start verildi. Proje kapsamında E5000 Tip Elektrikli Lokomotif üretilecek. Elektrikli lokomotif projesinde geçtiğimiz aydan bu yana toplam 160 kişi çalışmaya başladı.

Toplam 4 yıl gibi bir sürede tamamlanması hedeflenen proje ile birlikte Türkiye’deki demiryollarında yerli trenler görev alacak. TCDD’ye devredilecek olan trenler ile yolcu ve yük taşınacak.

Demiryolu Kullanımı Yaygınlaşıtırılıyor!

Türkiye’de son yıllarda demiryoluna yaptığı yatırımlar gözle görülür bir derecede artış gösterdi. Nitekim hızlı tren hatlarının ardından yerli lokomotif üretimi ile birlikte demiryoluna olan eğilimin artması hedefleniyor.

Modern sürüş sistemlerine sahip olacak olan tren 5 bin kw gücünde olacak ve saatte 160 km hıza ulaşabilecek. İlk adım olarak prototipi üretilecek olan lokomotifin gerekli testlerin ardından seri üretimine başlanılması hedefleniyor.

Ülkemizin 2023 hedefleri gereğince önümüzdeki 30 yıl boyunca 500 adet lokomotif alması hedefleniyor. Türkiye’nin kendi yerli lokomotifini üretmesi ile birlikte harcanacak yaklaşık 4 milyar dolar gibi bir paranın ülkenin kasasında kalması bekleniyor.