iPhone X

TSMC’den büyük iddia: iPhone X “öldü”

Apple’ın akıllı telefonlarına çip üreten TSMC, son teknolojiye sahip olan telefonların satış rakamlarındaki düşüşten ötürü şirketin sene sonu tahmini kazanç miktarının azaltıldığını açıkladı. TSMC’nin bu açıklamasında bahsedilen telefonun iPhone X olduğu biliniyor.

Apple’ın bugüne kadar satışa sunduğu en pahalı akıllı telefon olan iPhone X, Apple’ın yaptığı açıklamalara rağmen diğer önceki senelerin amiral gemilerine kıyasla sektörde istediği başarıya ulaşamadı. Akıllı telefon satışa sunulduğu ilk dönemlerde stok problemi yaşayan Apple, sonradan üretimi hızlandırma kararı aldı ancak tatil döneminde amiral gemisinin tahmini satış rakamlarına ulaşamamasından ötürü üretim hızını kademeli olarak düşürdü. Bu gibi gelişmeler akıllı telefonun başarısızlığını ortaya koymuştu ve bugün Apple’ın çip tedarikçisi olan TSMC’den gelen açıklama, amiral gemisinin başarısız olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Tayvanlı yarıiletken üreticisi olan TSMC, yıl sonu için tahmini kazanç miktarını aşağı çektiğini duyurdu. Şirket, üretimine katkı sağladığı son teknoloji akıllı telefon modellerinin satışlarındaki azalmaya bağlı olarak böyle bir karar alındığı bilgisini paylaştı. Bu açıklamalara rağmen yarıiletken üreticisine yakın kaynaklar, TSMC’nin çip stoklarının hiç olmadığı kadar dolu olduğu bilgisini paylaştı. Durum böyle olunca, birkaç kere stok sayısını azaltan Apple’dan sorunun kaynaklandığı anlaşıldı.

iPhone X

Mirabaud Securities’in analiz uzmanı Neil Campling, bu tablonun iPhone X açısından hiç iç açıcı olmadığını ve akıllı telefonun stokları tüketemeyecek kadar hızlı bir şekilde öldüğünü dile getirdi. Apple her fırsatta amiral gemisinin hiç olmadığı kadar çok sattığını söylüyor, ancak sektördeki rekabet ve yeni modelin 1000 doları aşan fiyatı Apple kullanıcılarının bile amiral gemisini tercih etmemesine neden oluyor.