Donald Trump yenilenebilir enerji

Trump yönetimi yenilebilir enerji araştırmalarını büyük ölçüde kısıtlayacak

Donald Trump, ABD’deki yenilenebilir enerji araştırmalarına ayrılan bütçenin büyük bir kısmını kesmeyi amaçlıyor. Yönetimin böyle bir karar alması yenilebilir enerjiye büyük bir darbe daha vuracak.

Donald Trump yine çok tartışılacak bir karar almaya hazırlanıyor. ABD başkanı, yenilebilir enerji kaynaklarının araştırıldığı ve yeni yöntemlerin geliştirildiği Enerji Bakanlığı programlarının fonunu büyük ölçüde kesmeyi düşünüyor. 2019 senesinde devreye girmesi planlanan bütçe değişikliğinin, şu an 2.04 milyar dolar olan bütçeyi 575.5 milyona indireceği, yani bütçenin yüzde 72 oranında azalacağı öngörülüyor. Bütçe değişikliğine bağlı olarak bakanlıkta görev alan çalışan sayısının da 680’den 450’ye düşeceği tahmin ediliyor.

Donald Trump yenilenebilir enerji

Trump’ın bütçe kesintisi ne anlama geliyor?

Enerji Bakanlığı’nın bu programları kapsamında, yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere mevcut sistemlerin ve cihazların doğaya daha az zarar vermesi için araştırmalar yapılıyor. Elektrikli otomobiller, güneş panelleri, biyoenerji teknolojileri ve yakıt tasarruflu araçlar da bu araştırmalara dahil. Son yıllarda büyük ilerlemeler kaydeden bakanlık, ülkedeki üniversitelerle çalışarak çalışmaların ileri seviyeye taşınmasına da yardımcı oluyor.

Bütçe kesintisi henüz netlik kazanmış değil ancak netlik kazanırsa bu haber, Trump yönetiminin aynı ay içerisinde yenilenebilir enerjiye ikinci darbesi olacak. Hükümet, bundan yalnızca birkaç gün önce solar hücre ve modül ithalatına yüzde 30 vergi getirildiğini açıklamıştı. Elbette bu gibi fiyat değişimleri ülkemizi de yakından ilgilendiriyor.