trump zuckerberg 1

Trump şaşırtmadı! Yeni hedefi Facebook oldu!

Donald Trump’ın hedefi bu sefer sosyal paylaşım ağı Facebook oldu. Twitter’dan paylaştığı mesajında “Facebook her zaman Trump karşıtıydı. Bu tür ağlar hep bana karşıt olmuştur” ifadelerine yer veren Trump, sosyal medya kullanıcılarından tepki aldı!

Kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla gündem belirleme geleneğini sürdüren ABD Başkanı’ın bu sefer gündeminde sosyal medya devi Facebook vardı. Başkan kişisel Twitter hesabından bir mesaj paylaşarak Facebook’un uzun süredir kendisine karşıt olduğunu iddia etti. Başkan mesajında “Facebook her zaman Trump karşıtıydı. Bu tür ağlar hep bana karşıt olmuştur” ifadelerine yer verdi.

Başkanın eleştirilerinden New York Times ve Washington Post da nasibini aldı. Benzer suçlamaları New York Times ve Washington Post’a da yönelten Başkan “Gizli bir anlaşma mı var?” şeklinde konuştu. Başkan’ın bu eleştiriyi yaptığı şu günlerde ABD’nin en önemli gündemlerinden biri Rusya’nın seçim döneminde Facebook üzerinden kamuoyunu etkileyip etkilemediği. Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın, Başkan’ın zaferle ayrıldığı ABD seçimleri sırasında kamuoyunu Facebook’taki bazı reklamlar vasıtasıyla etkilemeye çalıştığı iddiaları soruşturma konusu haline gelmişti.

facebook trump
Donald Trump

 

Donald Trump kimdir?

70 yaşındaki ünlü Amerikalı iş adamı Donald Trump önce Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı oldu, sonra da ABD’nin 45. başkanı seçildi. 20 Ocak 2017’de görevi Barack Obama’dan devralacak Trump, çok zorlu bir seçim yarışının ardından belki de ABD tarihinin en büyük seçim sürprizine imza attı. Donald, Forbes dergisinin “Dünyanın En Zengin 400 İnsanı” listesinde yer alıyor.  Dergiye göre Trump’ın serveti yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar. Trump ise bu rakamın 10 milyar dolar olduğunu iddia ediyor. Donald, daha önce 2000’de yapılan seçimlerde Reform Partisi’nden başkan adayı olmuş ama bir süre sonra adaylıktan çekilmişti. Donald, Haziran 2015’te, 2016’daki seçimde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olduğunu açıkladı. Seçim vaatleri ise hem ABD’de hem de dünyada büyük tartışmalara neden oldu. Donald seçim sloganı olarak “Make America Great Again” (Amerika’yı yeniden yüceltmek) sloganını kullandı. Aynı sloganı 1980’de ABD Başkanı seçilen bir diğer Cumhuriyetçi siyasetçi Ronald Reagan da seçim kampanyasında kullanmıştı.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Trump, tahminen yaklaşık 11 milyon yasadışı göçmenin sınır dışı edilmesini savunuyor. Donald ayrıca doğumla gelen vatandaşlık hakkını da sonlandırma yanlısı. Ünlü iş adamı örneğin yasa dışı göçü önlemek için seçilmesi halinde ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini, duvarın parasını Meksika’ya ödeteceğini vurgulamıştı. Rusya lideri Vlamidir Putin ile çok iyi geçineceklerini söyleyen Trump Çin ile ticaretin de daha eşitlikçi olmasını sağlayacak bazı adımlar atılması istiyor. Trump, Irak ve Libya’da da durumun ölen iki diktatörün ardından “çok daha kötü” olduğunu düşünüyor. Bir keresinde, “Saddam Hüseyin ve Muammer Kaddafi iktidarda olsaydı, dünya daha iyi bir yer olurdu” demişti.