Surucusuz otobus

Tesla Sürücüsüz Otobüsleri Hazırlıyor

Sürücüsüz otomobiller üzerinde yaptıkları çalışmalarla adından sıkça söz ettiren markalardan biri olan Tesla, şimdi de sürücüsüz otobüsleri üzerinde çalışıyor. Toplu taşıma sistemini değiştirecek olan yeni otobüslerle beraber Tesla’nın amacı ne? İşte detaylar.

Sürücüsüz otomobiller bir türlü istenen seviyeye gelmedi. Sadece Tesla tarafından üretilen seriler değil genel olarak tüm markaların serilerinde ciddi sorunlar ortaya çıktı. İlk denemelerde başarılı olsa da trafikte ani gelişen şartlara cevap veremeyen otonom araçların bir ara yaygınlaşacağı düşünülse de otonom araç sistemleri sürüş asistanı olarak öne çıkmaya başladı.

Sürüş asistanı olarak gelişen ve mutlaka sürücünün de olması gereken araç sistemlerinin yaygınlaşmasından sonraysa yine sürücüsüz otomobiller üzerinde de çalışmalar yoğunlaşmaya başladı. En son olarak Tesla tarafından sürücüsüz kamyonlar ve sürücüsüz tırlar denenmiş hatta tırlarla ilk teslimat yapılmıştı. Tekrar sürücüsüz otomobiller üzerinde çalışmalara başladığı açıklanan Tesla’nın bu kez ise sürücüsüz otobüsleri ortaya çıktı.

Boring Firması Özel Yollar Hazırlıyor

Sürücüsüz otobüs iddialarının ortaya çıkmasının nedeni ise Boring firması tarafından yapılan açıklama. Firma tarafından yapılan açıklamaya bakacak olursak yol ve tünel sistemi çalışmalarıyla öne çıkan Boring özel ulaşım yolları oluşturmaya başladı. Tünel sistemleri şeklinde oluşturulacağı açıklanan bu yol çalışmalarının ise önemli bir nedeni olduğu belirtildi. Bu nedenin ise sürücüsüz otobüsler olduğunu öğrendik. Yine Tesla tarafından geliştirileceği açıklanan sürücüsüz otobüslerin bu kez açılan tünellerin içerisinde ulaşım sağlayacakları bilgisi verildi.

Tünellere oluşturulacak olan özel sistemler sayesinde çift yönlü bir şekilde ulaşım hattına yer verilecek. Bu hat içerisinde ise sürücüsüz otobüsler iki taraflı hareket edecek ve kesinlikle içlerinde sürücü olmayacak. Çok daha fazla yolcu kapasitesi bulunacağı belirtilen araçların elektrikli olması haliyle fosil yakıt tüketiminin de önüne geçmesi bekleniyor.

Trafiğin yoğun olduğu şehirler için yeni bir çıkış kapısı olarak gösterilen sistemin şimdiden testlerine geçildiği de verilen haberler arasında. Sistemin testlerinin ne kadar süreceği ya da yeni otobüslerin ne zaman kullanıma gireceği konusunda ise henüz bir bilgi bulunmuyor. Fakat Tesla’nın bu süreyi uzatmamak için çalışmalar yaptığı da belirtiliyor. Yeni teknolojisinin ne zaman tanıtılacağı ise merak konusu.