Tesla

Ticaret savaşı en çok Tesla’yı etkiledi: Otomobil fiyatları uçtu!

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, Çin’deki Tesla otomobillerinin fiyatının 20 bin dolar kadar yükselmesine neden oldu.


ZTE’den kaynaklanan küçük bir kıvılcımın ardından misillemelerle büyüyen ve bugün gördüğümüz geniş kapsamına ulaşan ticaret savaşı, şirketleri ve insanları etkilemeye devam ediyor. Vergilerin artmasıyla daha büyük bir boyut kazanan ticaret savaşından binlerce şirket etkilendi ve bunlardan birisi de Tesla Motors. Paylaşılan bilgilere göre ABD’de üretilen Tesla modellerinin Çin’deki satış fiyatı 20 bin dolar kadar artış gösterdi. Tahmin edebileceğiniz üzere bu artış, elektrikli otomobil üreticisinin ülke içerisindeki satışlarını çok güçlü bir şekilde aşağı çekecektir.

Tesla

Değişen vergi oranlarıyla Model S’in fiyatı 21 bin dolar yükseldi ve 128.400 dolara çıktı. Model X ise 23 bin dolarlık zam ile 140.100 dolara ulaştı. Bu fiyat artışı, ABD’nin Çin’den gelen ürünlere %25 ek vergi getirmesine karşılık olarak Çin’in elektrikli otomobil vergilerini %15’ten %40’a yükseltmesi sonucunda gerçekleşti.

Tesla CEO’su Elon Musk, Çinli yetkililerle görüştü

Fiyatlardaki artışa hızlı bir çözüm bulmak adına Elon Musk devreye girdi. Başarılı iş adamı, Çinli yetkililerle konuyu görüştü ve Çin’de elektrikli otomobil üretecek dev bir fabrikanın kurulmasında karar kıldıklarını duyurdu. Yüksek ihtimalle fabrikanın adı “Gigafactory 3” olacak.

Lingang New City’de kurulacak olan fabrika, her sene 500 bin elektrikli otomobil üretebilecek kapasiteye sahip olacak. Musk, bu şekilde hem şirketinin ticaret savaşından zarar görmesini engellemeyi amaçlıyor, hem de Çin’in büyük yenilenebilir enerji dönüşümünden faydalanmak istiyor.

Donald Trump, ticaret savaşının etkilerinden kaçmak adına fabrikalarından birisini İngiltere’ye taşımak isteyen Harley-Davidson’a “Bu onların sonu olur.” şeklinde yorum yapmıştı. Benzer bir yorumun da Elon Musk ve şirketi için geleceğini düşünüyorum.

Kaynak