Tesla geri cagrilan araclar

Tesla Model S ve Model X Araçlarını Geri Çağırmaya Başladığını Duyurdu

Otonom araçlarıyla adından söz ettiren otomotiv devi Tesla, yeni açıkladığı bir haber ile gündem oldu. Marka tarafından yapılan açıklamada bazı araç serilerinin geri çağrılacağı belirtildi.

Otonom araç teknolojisi denildiğinde akla ilk gelen araç markalarından biri Tesla oluyor. Bu alanın öncü firmalarından biri olarak bildiğimiz Tesla’nın son olarak Model serisi araçlarıyla hem otonom sürüş alanında hem de sürüş modları konusunda birçok ilke imza attığını da görmeye başladık. Markanın bu alanda attığı tüm adımlar sonrasında Model S ve Model X araç serileri ise otonom teknolojilere en çok yaklaşan seriler olmayı da başardı.

Şimdilerde markanın en önem verdiği araç serileri olarak öne çıkan Model S ve Model X serilerinde yaşanan bir sorun ise Tesla’nın canını oldukça sıkacak gibi gözüküyor. Yapılan açıklamayla beraber sadece bu iki seri araçlarda yaşanan bir sorunun tespit edildiği bunun için dünya genelinde araçların geri çağrılmaya başladığı belirtildi.

Model S ve Model X Serisinin Sorunu Park Freni

İlk etapta araçların geri çağrılacağının açıklanmasının hemen ardından markanın yine otonom sürüş özelliklerinde sorunlar yaşadığı düşünülmüştü. Daha önce yaşanan otonom araç sorunları nedeniyle birçok kez gündeme gelen markanın bu kez araç sistemlerinde bir sorun ile karşı karşıya kaldığı ve sorunun otonom sistemlerden kaynaklanmadığı belirtildi. Aracın sorununun ise doğrudan dijital sistemde yaşandığı belirtildi. Fren sisteminde yaşandığı belirtilen sorunlar nedeniyle hem Model S hem de Model X serilerinin elektronik park frenine alındıktan sonra parka araçların bir türlü park freninden çıkmadığı açıklaması geldi.

tesla park freni sorunu

Elektronik park freni üzerinde yaşanan bu sorunun sadece frenin devre dışı bırakılması aşamasında değil araç hareket ederken fren uyarısı şeklinde de gösterildiğinin ortaya çıkmasının ardından Tesla riske girmemek için araçlarını en azından kontrol açısından geri çağırmaya başladı. Yeni seri araçlarda da görülen sorunun tüm seriler için geçerli olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Tesla Sürücüleri De Uyardı

Tüm bu haberlerle beraber markanın Model S ve Model X araç sahiplerini de uyardığı belirtildi. Her ne kadar sistemin sürücü için sürüş sırasında herhangi bir soruna neden olmadığı belirtilse de buna karşın Tesla mutlaka araçların kontrol edilmesi gerektiğini vurgulandı. Marka tarafından yapılan bu açıklamalarla beraber park freni sorunu yaşayan ya da açıklanan modelleri kullanan sürücülere ücretsiz olarak servis desteği de vereceği belirtildi.

Sorunun Brembo fren sistemlerinde yer almasıyla beraber 53 bin aracın geri çağırılması durumunun ortaya çıkmasına karşın bir kez daha markanın tüm araçları kapsamayan bir sorun yaşadıklarını vurguladıklarını da belirtelim. 53 bin aracın içerisinde çok düşük bir oranda araçlarda bu sorunun yer aldığı belirtiliyor.