Red Profile 1440 1

Tesla Model S, Bitcoin üretiminde kullanılıyor!

Bir Tesla Model S sahibi elektrikli otomobilini Bitcoin üretmek adına kullandığını duyurdu. Otomobilin sistemindeki GPUlar yardımıyla üretilen dijital para, uzun bir sürenin ardından otomobilin fiyatına ulaşabiliyor.

Bir elektrikli otomobilden daha iyi ne olabilir? Elbette kendi ücretini ödeyen elektrikli otomobil! Facebook’ta Model S sahiplerinin araçları hakkında bilgi paylaşımında bulunduğu grubun üyelerinden biri, otomobilini Bitcoin madenciliği yapmak için kullandığını duyurdu. Söylediğini kanıtlamak adına otomobiline kurduğu madencilik sisteminin fotoğrafını paylaşan Model S sahibi, ilginç bir soruyu gündeme getirdi: Elektrikli otomobillerle Bitcoin madenciliği yapmak mantıklı mı?

screen shot 2017 11 28 at 9 57 24 pm e1511924330515

Bilgisayara sahip olan hemen hemen herkes dijital para madenciliği yapabilir ancak bu yolla kazanç elde edilebilmesinde birkaç püf nokta mevcut. Dijital para madenciliği son derece fazla güç tüketimine ihtiyaç duyan bir işlem. Bundan ötürü madencilerin birçoğu ücretsiz enerji elde edebilecekleri yollara (güneş enerjisi gibi) başvuruyor. Model S sahibi, paylaştığı fotoğrafta belirttiğine göre Tesla’nın ücretsiz Supercharger programlarından birisine kayıtlı, yani kendi açısından elektriğe ücretsiz olarak erişebiliyor. Bu nedenle otomobilini kullanarak madencilik yapması ona pek bir şey kaybettirmiyor denilebilir.

Tesla Model S Ethereum üretiyor olabilir

Şunu da belirtmek gerekiyor ki fotoğraftaki sistem Bitcoin üretimi için kullanılmıyor olabilir. Yukarıdaki fotoğraftan anlaşılabildiği kadarıyla aracın GPUları dijital para üretiminde kullanılıyor ancak Bitcoin üretiminde ASIC çiplerine de ihtiyaç duyuluyor. Öte yandan Bitcoin’den daha hızlı değer kazanan Ethereum gibi dijital paralar yalnızca GPU ile üretilebiliyor.

Bu şekilde otomobilin ücretini çıkarmak isteyen bir Tesla Model S sahibinin otomobilini 7/24 çalışır vaziyette bekletmesi gerekli. Böylece birkaç sene içerisinde otomobiline ödediği parayı geri kazanabilir. Tabii otomobil donanımı bir sorunla karşılaşmadığı takdirde.