tesla

Tesla Elektrikli Uçak Üretecek!

Elektrikli araç devriminin babası Tesla, hibrit elektrikli uçak üretmek için kolları sıvadı.

Elon Musk tarafından kurulan Tesla ile birlikte başlayan elektrikli araba rüzgarı birçok otomobil devini adeta kış uykusundan uyandırdı. Fosil yakıtlı motorlara sahip araçlarını bir kenara bırakarak elektrikli araç üretimi için start veren firmalar birbiri ile yarışmaya başladı. Tesla otomotiv sektörüne kattığı bu tatlı telaşı uçak sektörüne de katmaya hazırlanıyor.

Günümüzde kullanılan birçok uçak Rolls-Royce, Siemens ve Airbus gibi firmalar tarafından üretiliyor. Uçak dünyasının devleri hibrit elektrikli motora sahip uçak teknolojisinin üzerinde çalışmalara başladı bile. E-Fan X adı verilen proje kapsamında British Aviation şirketi BAe 146 adındaki uçağına 1 adet elektrikli motor ekleyecek. 3 jet motorun yanı sıra bir adet elektrikli motor ile enerji tasarrufu sağlanacak.

Hibrit Elektrikli Uçaklar 2025 Yılında Göklerde Olacak

50 yolcuya kadar kapasitesi bulunacak olan hibrit uçaklar 2020 yılında deneme sürüşlerine başlayacak. 5 yıllık test aşamasının ardından uçakların 2025 yılında firmalar tarafından kullanılması hedefleniyor. Hibrit uçakların tek bir şarj ile 1125 kilometre yol kat etmesi amaçlanıyor.

Tesla firması tarafından Frankfurt kentinde düzenlenen bir toplantıda duyurulan elektrikli uçakların henüz yeterli olmaması nedeniyle hazır olmadıkları belirtildi. Toplantıda uçakların neden sadece elektrikli olarak üretilmedikleri soruldu. Sorular üzerine yetkililer elektrikli motor bataryalarının ve soğutma sisteminin bir hayli ağır olması sebebiyle tam elektrikli araçların kullanılması için yeterli bir pratikliğe sahip olmadığı ifade edildi.