Antonio Meucci

Telefonun gerçek mucidiyle tanışın: Antonio Meucci

Telefonun mucidinin Graham Bell değil, Antonio Meucci isimli İtalyan mucit olduğu resmiyet kazandı. Meucci’nin yeni bir dönemin temellerini atışı ve patent konusundaki sorunları haberimizde.

1808 senesinde Floransa’da doğan ve birçok sıkıntıya rağmen günümüzün en büyük icatlarından birisi olarak kabul edilen telefonu geliştirmeyi başaran Antonio Meucci, pek çok tarih kitabında adının geçmemesine rağmen tanımanız gereken kişilerden birisi. Meucci, Graham Bell’den önce telefonu geliştirmiş ve icadını tamamlama yolunda tüm mal varlığını kaybetmiş, talihsiz bir mucit. Telefonun gelişim süreci, Meucci ve eşinin İtalya’dan ABD’ye taşınmasıyla başlamış.

Antonio Meucci ilk telefon patenti

ABD’ye taşındığı ilk senelerde büyük bir mal varlığına sahip olan Meucci, ilk telefonu geliştirdiği sırada servetinin büyük bir kısmını harcamış. Yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktan konuşabilme imkanı sunan ilk telefonu 1870 senesinde geliştirmeyi başaran mucit, bu icadını geliştirdiği sırada o kadar çok para kaybetmiş ki icadının patentini yenileyemeyecek duruma düşmüş. Birkaç sene patent yenileme ücretini zor da olsa ödemeyi başaran mucit, 1874’te 10 dolarlık ödemeyi yapamamış ve patentin başkaları tarafından kullanılabilmesine olanak doğmuş. Bu sırada Meucci’nin geliştirdiği teknolojileri kopyalayan ve mucide kıyasla çok daha varlıklı olan Graham Bell, fırsattan yararlanarak patenti satın almış ve Meucci’yi dava etmiş. Graham Bell mahkemeye kalabalık bir avukat grubuyla katılırken, gençlik senelerinde mucitten iyilik gören bir avukat hiçbir ücret talep etmeden Meucci’yi savunmayı kabul etmiş. Dava bir süre devam etmiş, ancak patentin mucide geri döneceğinden endişelenen Graham Bell, hakime kendi şirketinden %10 pay vererek mahkemenin lehine karar vermesini sağlamış. Bu noktadan sonra Meucci ve avukatının patenti geri alma çabaları devam etmiş, ancak başarılı mucidin 1889 senesinde vefat etmesiyle davaları sürdürmenin pek bir anlamı kalmamış.

Antonio Meucci

Amerikan Kongresi, tüm bu olayların araştırılmasının ve gerçeğin gün yüzüne çıkarılmasının ardından Antonio Meucci için iade-i itibar kararı verdi. Bu kararla birlikte, icadı için tüm servetini ve hayatını harcayan Meucci’nin ders kitaplarındaki yerini almasının gerekli olduğu resmiyet kazanmış oldu.