goz taramasi yaparak hastaliklari tespit eden yapay zeka gelistirildi 860x484 1

Telefonlarda Bulunan Göz Tarayıcısı Göze Zarar Verir Mi?

Yeni nesil telefonlarda kendini gösteren göz tarama teknolojisi gözümüze zarar verir mi? Radyasyon yayar mı? Şeklinde göz tarayıcısıyla alakalı merak edilen sorular vardır.

Bu yazımızda bu konuya açıklık getireceğiz. İlk olarak kimliğimizi doğrulamak amacıyla oluşturulan kızıl ötesi ışığı IR tarayıcıları olduğunu belirtelim. Parmak izi teknolojisine benzeyen bu teknoloji, son dönemlerde kullanıcıların aklında soru işaretleri oluşturuyor.

goz tarama parmak izinin tahtini salliyor

FACE ID ya da İris Tarama teknolojisinin zararı nedir?

Kızılötesi ışınlar sayesinde oluşan bu teknoloji bir radyasyondur. Ancak kızılötesi ışınları gözle görülmez ve bu nedenden dolayı da elektronların molekül yapılarına zarar vermez. Yani kanser gibi hastalık türünün oluşmasını bu teknoloji sağlamaz.

Bir radyasyon türünün zarar vermesi için ilk olarak iyonize edici özellik taşır ve molekül yapısının değişmesine yol açar. Kızılötesi ışınlarda molekül yapısı değişmez. Biyometrik olarak tanımlanan bu teknoloji hem telefon kilidini açmak için hem de hassas veri bulunan uygulamalarda sadece sizin izninizin olması için kullanılır. Sonuç olarak bu teknoloji göze zarar vermez.