Telefonla Güzel Fotoğraf Çekmek için Yapılması Gerekenler

Akıllı Cep telefonları gelişmiş kamera ve yazılımları sayesinde artık çok kaliteli fotoğraflar çekebilen kompakt makinalar haline geldi. Peki, akıllı telefonlarımız ile daha güzel fotoğraflar çekmenin yolları nedir?


Cep Telefonu İle En Kaliteli Fotoğrafı Çekmek İçin Yapılması Gerekenler

1. Telefonunuzun kamera ayarlarını yapın.

Telefonunuzu aldığınızda ilk olarak olduğu gibi fotoğraf çekmeyin, öncelikle bütün ayarlarını bir kurcalayın, ne gibi ayarları var neler yapmanıza izin veriyor, içinde ekstradan ne özellikler var. Kameraya ait tüm ayarları en az 1 kez değiştirin ve fotoğrafa nasıl etkisi olduğunu görün, sizin için en doğru ayarları yapıp fotoğraf çekmeye o şekilde devam edin. Kalite olarak da en yüksek çözünürlüğü en yüksek kaliteyi seçmeyi unutmayın.


2. Lensinizin temiz olmasına özen gösterin.

Telefonun lensi kirleniyor ve lens kirlendiği için her ne kadar telefonda farketmesek de bilgisayarda fotoğrafları incelediğimizde lensin kirliliği belli oluyor, bu sebeple temiz bir bezle lensimizi silmeliyiz.


3. Telefonun yüksek çözünürlükte olan kamerasını kullanın.

Telefonların geneli ön ve arka kamerası ile yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebiliyorlar, fakat bir kamera, yani ana kamera çok daha yüksek çözünürlükte fotoğraflar çektiği için daha çok o kamerayı kullanmayı tercih etmelisiniz.


4. Fotoğraflarda titreme olmaması için bir yerden destek alın

Fotoğraf çekerken fotoğraflarınızın daha net çıkması için öncelikle telefonu kesinlikle iki elinizle tutun, bunun yanı sıra imkan varsa bir yerden destek alarak, bir yere dayanarak fotoğraftaki titremeyi azaltmaya çalışın, bu sayede çok daha net fotoğraflar çekebilirsiniz.


5. Zoom yapmayın.

Telefonla fotoğraf çekerken zoom yapmak yerine, imkanınız varsa fotoğrafını çekmek istediğiniz şeye yaklaşın. Telefonla zoom yapıp fotoğrafı çekmenizle, zoom yapmadan fotoğrafı çekip, bilgisayarda veya telefonda yakınlaştırmak aynı şeydir. Eğer sadece küçük bir alanı çekmek için zoom yapıyorsanız ya fotoğrafını çekeceğiniz şeye yaklaşın ya da fotoğrafı normal çektikten sonra telefonunuzdaki uygulamalarla o alanı kesin, ya da çok daha sağlıklı ve kaliteli bir sonuç isterseniz telefonlar için satılan zoom yapabilen lenslerden satın alabilirsiniz, en fazla 20 30 tl ye alabileceğiniz lenslerle 12x e kadar zoom yapabilirsiniz.


6. Netlemeyi doğru yapmaya çalışın.

Akıllı telefonlarımızla fotoğraf çekerken telefonun ekranından gözüken görüntüde netlemek istediğimiz yere dokunarak netleme sağlayabiliriz, netlemek istediğimiz alana basılı tutarak, ya da parmağımızı dokunup çekerek o alanın netlenmesini sağlayabiliriz, böylelikle fotoğrafın hangi kısmının net çıkacağını şansa bırakmamış oluruz.


7. Telefon ayarlarından “klavuz çizgileri” açın.

Klavuz çizgileri ekranı dikey ve yatay olarak bölen çizgilerdir, çoğu zaman bu özellik açıkken ekranda bu çizgileri istemeyip kapatırız fakat çektiğimiz şey gerçekten düz mü, ufuk çizgisini düzgün ayarladık mı, bunu anlamamız için bu klavuz çizgiler çok işimize yarayacaktır. Düz bir fotoğraf çekmek isterken yamuk bir sonuç almak istemiyorsak kesinlikle klavuz çizgileri her zaman açık kalmalıdır.


8. Çeşitli telefon lensleri kullanın.

Sadece fotoğraf makinasında değil telefonlarda da lens kullanmamız mümkün hem de sadece 20 30 tl’ye alabileceğimiz lensler. Fotoğrafları daha geniş açılı veya çok daha geniş açılı ya da zoom yaparak çekmek için telefon lensleri alabiliriz. Ülkemizde çok bilinmediği ve çok yaygın olmadığı için pahalı sanılan bu lensler aksine çok ucuzdur ve çok eğlenceli ilginç sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu lensleri sahibinden.com, ebay, letgo, hepsiburada, gittigidiyor gibi sitelerde bulabilir ve bu telefon lensleri sayesinde çok ilginç fotoğraflar yakalayabilirsiniz.


9. Fotoğrafları farklı açılarla çekmeyi deneyin.

Fotoğraf çekerken hep aynı açıdan çekmek yerine, yerin seviyesine çok yakın, biraz daha aşağıdan, biraz daha yukarıdan gibi farklı açılar deneyin, emin olun çok daha ilginç ve çok daha güzel kareler yakalayacaksınız. Örneğin bir kedinin fotoğrafını çekerken, fotoğrafı ayakta, kediyi her zaman gördüğümüz açıyla çekmek yerine, kamerayı kedinin göz hizasına getirerek fotoğraf çekmemiz fotoğrafı daha ilginç bir hale getirecektir. İnsanlar zaten her zaman gördükleri açıyla çekilen bir fotoğrafı ilginç bulmazken farklı açılarla çekilen fotoğrafları daha güzel bulacaklardır.


10. Arka plana dikkat edin.

Fotoğraf çekerken arka planın mümkün olduğunca sade olmasına dikkat edin. Karmaşık bir arka plan dikkati dağıtacaktır ve çektiğiniz modelden, nesneden ya da konudan ilgiyi uzaklaştıracaktır. Örneğin bir arkadaşınızın fotoğrafını çekerken düz bir duvarı, bir ağacı ya da fotoğrafı biraz daha aşağıdan çekerek gökyüzünü arkaplan olarak kullanabilirsiniz. Model çekimlerini düşünürseniz her zaman karmaşık arka planlardan kaçınılır ya da karmaşık bir arka plan varsa arka plan bulanıklaştırılarak ilginin dağılmaması sağlanır.

11. Gündüz fotoğraf çekerken flaş kullanın.

Evet yanlış duymadınız, gündüz fotoğraf çekerken flaş kullanın. Gece karanlıkta fotoğraf çekerken flaş kullandığınızda fotoğraflar çok da kullanılabilecek halde olmuyor, flaş yapay bir ışık sağladığı için her yer karanlıkken sadece küçük bir alan aydınlık olarak kalıyor, bu da fotoğrafta çirkin bir görünüme sebep oluyor fakat gündüz flaş kullanımı fotoğraflarıdaki kaliteyi çok daha fazla arttırıyor, peki gündüz flaşı nasıl kullanmalıyız? Gündüz fotoğraf çekerken eğer gün ışığı yüzümüze sağ taraftan vuruyorsa yüzümüzün sol tarafında belirgin bir gölge olacaktır, bu gölgeyi azaltıp, ışığın homejen yayılması ve mankenimizin ya da nesnemizin daha güzel gözükmesini istiyorsak flaş kullanmalıyız.


12. Fotoğraflarınızı düzenlemek için uygulamalar kullanın.

Fotoğraflarınızı çektikten sonra uygulamalar yardımıyla işleyerek çok daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Uygulamayı kaydetmeden önce uygulamanın logosunu fotoğrafın üzerinden kaldırmayı unutmayın çünkü bu durum fotoğraflarınıza amatör bir görüntü katacaktır, fakat programa destek olayım derseniz tabi ki logoyu kaldırmanıza gerek yok, ama bir çok uygulama logosunu kaldırma imkanı vermektedir. Şu an piyasada bulunan denediğimiz uygulamalar arasında en çok tercih ettiğimiz Google’ın sahip olduğu snapseed uygulaması, hem kullanması kolay hem de kaliteli sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Fotoğraflarınızı işlemenin dışında fotoğraflarınıza ilginç efektler verip tasarımsal hallere sokmak istiyorsanız da prisma benzeri uygulamalardan vinci yi kullanmanızı önerebiliriz, piyasada daha bir çok uygulama mevcut aralarından hoşunuza gidenleri deneyerek farklı uygulamalarda bulabilirsiniz.


13. Portre fotoğrafı çekerken göze netleme yapın.

Eğer bir portre fotoğrafı çekiyorsanız netleme yapacağınız alanın kişinin gözü olmasıfotoğrafa daha güzel bir hava katacaktır.


14. Burnun yatık olduğu yönden fotoğraf çekin.

Fotoğraf çekilirken her fotoğrafta güzel çıkmayız fakat bazı fotoğrafları da çok beğeniriz, çok daha güzel çıktığımızı düşünürüz, nedir bu işin sırrı? Çoğumuzun yüzü simetrik değildir, yüzümüzün sağı ve solu birbirinden farklıdır ve genellikle burnumuz bir tarafa yatıktır, burnumuzun yatık olduğu taraftan fotoğraflar çekersek burnumuz çok daha güzel görünecektir, eğer burnumuzun yatık olduğu tarafın tersinden fotoğraflar çekersek burnumuz çok daha uzun gözükecektir. Selfie çekerken ya da birini fotoğraflarken buna dikkat edersek çok daha güzel fotoğraflar çekebiliriz.


15. Fotoğraflarda gıdıyı saklamak.

Bir çoğumuzun sorunu fotoğraflarda gıdımızın çıkmasıdır, fotoğraf çekilirken ya da fotoğraf çekerken çenemizi çok az öne çıkartırsak gıdımız biraz daha azalacaktır. Yine de en iyisi bununla uğraşmaktansa sağlıklı beslenip gıdımızı eritmeye çalışmak çok daha güzel olacaktır.


16. Fotoğraf çekilmeden önce ışık kaynağına bakmak.

Fotoğrafta gözlerimizin daha da öne çıkması için fotoğrafı çekilmeden önce aydınlık bir yere bakarsak göz bebeklerimiz küçülecek ve gözlerimizin renkli kısmı daha da öne çıkacaktır.


17. Boydan fotoğraflarda heybetli bir duruş için biraz daha aşağıdan çekin.

Örneğin politikacıların fotoğraflarını düşünürsek genelde tam karşıdan çekilmek yerine biraz daha hafif de olsa aşağıdan çekilir ve bu kişiye daha kahraman, daha güçlü bir duruş verir.  Siz de özellikle boydan fotoğraf çekiyor veya çekiliyorsanız hem boyunuzun daha uzun gözükmesi hem de daha güçlü bir duruş için fotoğrafı biraz daha aşağıdan çekebilirsiniz. Ayrıca genelde kahraman bir duruş için kişiler fotoğrafın sol tarafına yerleştirilir.


18. Fotoğraflarınıza isim verin, fotoğraflarınızın ismi olsun.

Çektiğiniz bir fotoğrafa isim verirseniz fotoğraflarınız çok daha etkili hale gelecektir, çoğunlukla ürünleri hikayeleri sattırır, aynı bunun gibi fotoğraflarınızın daha çok beğenilmesi için siz de fotoğraflarınıza ufak öyküler ekleyebilirsiniz. Örneğin ağlayan bir kadını çektiğinizde altına yazacağınız öykü bu kadının mutluluktan mı yoksa üzüntüden mi ağladığı konusunda bize bilgi verecek ve bizi de bu duyguya ortak edecektir.


19. Fotoğraflarda ritm kullanın.

Fotoğrafta ritm, birbirini tekrar eden öğeleri kullanmaktır. Örneğin arka arkaya dizilmiş 10 tane bank ritm oluşturur, bir binadaki üst üste dizilmiş pencereler ritm oluşturur ve ritm unsuru da göze güzel gelir.


20. Ters ışık kullanın.

Fotoğraf çekerken konumuzun net çıkması için ışığı tam arkamıza alırız ve ışık fotoğrafını çektiğimiz kişiye tam karşıdan vurur, eğer biz ışığı fotoğrafını çektiğimiz kişinin arkasına alırsak ters ışık söz konusu olur ve çektiğimiz fotoğraflarda kişiler siluet olarak gözükür, bu da fotoğraf çekimi sırasında kullanabileceğimiz tekniklerden bir tanesidir, tekniği daha iyi anlamak için google’da ters ışık diye aratabilirsiniz.


21. Fotoğrafları siyah-beyaz yaparak duygusallık katın.

Çekeceğiniz fotoğrafları siyah beyaz yaparak fotoğrafı hem daha duygusal bir hale getirebilirsiniz hem de fotoğrafta dikkat dağıtan zıt renkler varsa bunların önüne geçerek fotoğrafta konuya odaklanılmasını sağlayabilirsiniz.


22. Çok daha iyi fotoğraf çekmek için bol bol fotoğraf inceleyin.

İyi fotoğraflar çekmenin en iyi yolu çok fotoğraf incelemek, başta belki de bu fotoğrafları taklit etmek, daha sonra ise bol bol fotoğraf çekmektir. Ne kadar çok fotoğraf çeker ve ne kadar çok fotoğraf incelerseniz o kadar gelişirsiniz. Bu yüzden fırsat buldukça usta fotoğrafçıların fotoğraflarını incelemeye, röportajlarını dinlemeye çalışın, böylelikle daha profesyonel fotoğraf fotoğraflar çekebilirsiniz.

Ayrıca telefon fotoğrafçılığı ya da normal fotoğrafçılık diye ayırt etmeksizin fotoğrafta kompozisyon kuralları videolarını izleyerek daha iyi fotoğraf çekme konusunda bilgi edinebilirsiniz.


Ben bu işi çok sevdim, daha profesyonel olarak yapmak istiyorum diyorsanız kendinize uygun fiyatlı bir fotoğraf makinası satın almak için de ilk adımı atabilirsiniz.