antartika

Tehlike: Antarktika Buzulunda 300m yüksekliğinde oyuk görüldü!

Antartika’da yer alan Thwaites Buzulunun altında kısa süre önce 300m yüksekliğinde bir oyuğun olduğu fark edildi. Buzulun erime hızını çok ciddi bir şekilde hızlandıran oyuk, buzulu ciddi şekilde tehdit etmeye başladı.

Buzullar, artık bir sorun olan sıcak dünyamızın tehlikeli türleri arasında yer almaya başladı. Kaçınılmaz sona mı yaklaşıyoruz? NASA‘nın Buz Köprüsü Harekatı adını vermiş olduğu araştırmayla beraber Batı Antartktika‘da yer alan Thwaites Buzulunun altında bir oyuk kısa süre önce fark edildi..

Yaklaşık Florida eyaleti büyüklüğünde olan Thwaites Buzulu, eridiği takdirde deniz seviyesini 65cm. yükseltecek buz kütlesine sahip. Daha da kötüsü; ısınmaya başlayan sular ile diğer buzullar arasındaki çok stratejik bir yerde bulunan buzul eğer erirse, diğer buzulları da beraberinde götürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Erime çok kısa sürede meydana geldi!

Konumuza dahil olan bu radar verileri ile tespit edilmiş buz kaybı, bilim insanlarını hayrete düşürdü.  Belli bir miktar kayıp olduğu zaten tahmin ediliyorken, ölçümler sayesinde ortaya çıkan ve bir zamanlar 14 milyar ton buzu içeren 300 metreyüksekliğindeki buzul altı oyuk moralleri oldukça bozmuş. Yapılan diğer tespit ise söz konusu miktarın sadece 3 yıl içinde erimesi olmuş.