iPad satışları

Tablet Satışları Sürekli Olarak Düşmeye Başladı

Akıllı telefon pazarından sonra bu alanda ikinci büyük Pazar haline gelmeye başlayan tablet alanı çok hızlı bir gelişim gösterdi. Tıpkı akıllı telefonlar gibi sürekli yeni modeller piyasaya çıkıyor olsa da tablet sektöründe ciddi bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı. İşte son verilerle yaşanan düşüşün detayları.

Tablet sektörü akıllı telefonlar ile bilgisayarlar arasında geçiş gerçekleştiren bir sektör olarak öne çıkmaya başlamıştı. Çıktığı andan itibaren bir anda milyonlarca satışın yapıldığı bir Pazar haline gelmesi ve sürekli yeni modellerle ihtiyacın karşılanması ise bir ara tabletlerin bilgisayarların yerini bile alacağını göstermişti. Tabletlerin tamamen bilgisayar sektörünü bitireceği ve artık tablet bilgisayarların tercih edileceği düşünülüyordu.

Çıkış yılında elde edilen satış rakamları da bu düşünceleri doğruladı. Fakat bu süreçte tabletlerin belli bir sınıfın dışına çıkmaması ve sadece akıllı telefonların geniş ekranlı modelleri gibi bir görevi üstlenmesi sektörün duraklamasına neden oldu. Hatta artık düşüşlerin yaşanmaya başladığını da söylemek gerekiyor.

Hemen her sene tablet satışlarında haliyle tablet pazarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Geçtiğimiz sene %15 oranında yaşanan düşüş bu senede devam etmiş gibi gözüküyor. Açıklanan son satış rakamlarında yaşanan düşüşün ne kadar büyük ölçülerde olduğunu görebiliyorsunuz. Özellikle ünlü markaların tabletlerinde ciddi oranda satış düşüşleri dikkat çekmekte.

Apple iPad Serisi Yine Liderliği Eline Aldı

Tablet alanında geçen senelerde yapılan 50 milyonun üzerinde satışa karşılık şu an sadece 36.2 milyon tablet satışı yapılması sektöründe ne kadar düşüş yaşandığını gösteriyor. Buna karşın tablet alanında en öne çıkan markalardan biri olan Apple’ın iPad serisinde bil düşüş baş gösteriyor. Geçen sene olduğu gibi bu senede tablet satışlarında düşüşle karşılaşan Apple’ın iPad modelinin sadece 8.9 milyon adet satış gerçekleştirebildiği açıklandı.

iPad satışları düştü

Geçen sene aynı oranlarda düşüş yaşayan markanın bu senede %9.3 oranında düşüş yaşaması bir nevi her şeyi özetlemiş oldu. Yayınlandığı andan bu yana sürekli bir düşüş yaşayan tabletlerin geçen sene ise 10.2 milyon adet satış gerçekleştirmesi bile eleştiriler almıştı. Bu sene yaşanan düşüşün ne kadar fazla olduğunu ise söylemeye gerek yok.

Yeni iPad Modeli Ne Kadar Etki Edecek?

Tüm sektörde sadece Huawei markasının %1 oranında artış sağladığı tablet sektöründe liderlik düşüşe rağmen hale Apple’ın elinde. Haliyle Apple’ın kısa süre sonra tanıtması beklenen yeni tablet modelinin de doğrudan sektörü etkileyeceği konuşuluyor.

Özellikle tablet sınıfının yenileneceğinin bilinmesi hem Apple’da hem de sektörde hareketlenme yaşanmasını sağlayacak. Ne kadar başarılı olacak bilinmez ama yenilenmiş olan tabletlerin satışları arttırması ve sektöre biraz canlılık getirmesi bekleniyor. Tüm bunlar için Apple’ın yapacağı tanıtımları beklemek gerekecek.