steve

Güneş’ten bile daha sıcak gök olayıyla tanışın: STEVE

Kuzey ışıklarından farklı rengiyle dikkat çeken STEVE, son derece hızlı şekilde hareket eden elektronlardan oluşuyor.


Dünya’nın güçlü manyetik alanı ve Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların ortak çalışmasıyla birbirinden güzel kuzey ışıklarının oluştuğunu biliyoruz. Peki ya daha önce gökyüzünde mor bir şerit görmüş müydünüz?

Kısa bir süre önce keşfedilen bu mor şeridin ismi STEVE. Son derece ender olarak gözlemlenmesinden dolayı kuzey ışıklarıyla karıştırılan bu büyüleyici doğa olayı, genellikle yeşilimsi renklere sahip olan kuzey ışıklarından kolayca ayırt edilebiliyor. Genellikle “Strong Thermal Emission Velocity Enhancement” isminin kısaltılmasıyla oluşturulmuş adı kullanan gök olayı, saniyede 6 km hıza ulaşan aşırı sıcak elektronlarla meydana geliyor. Kutup yönlerinden başlayan ve batıya doğru kıvrımlanan bu mor şerit, son araştırmalara göre ortalama olarak 5600 derece sıcaklığa sahip. Güneş’in yüzeyinden bile daha sıcak olan STEVE’in nasıl oluştuğu ve nasıl böylesine yüksek sıcaklığa sahip olduğu yönünde birkaç farklı görüş mevcut, ancak bilim insanları henüz bu harika doğa olayının nasıl meydana geldiğini açıklayamıyor.

https://youtu.be/tH7bVlGNjWU

Maalesef STEVE’i araştırmak oldukça zor, çünkü yalnızca kutuplara yakın bölgelerde görülebiliyor ve kuzey ışıklarından farklı olarak kendini göstermekten oldukça çekiniyor. Öyle ki bilim insanları bu keşfi duyurduğundan beri gök olayının yalnızca 50 adet yeni fotoğrafı paylaşıldı.

Bilim insanları uydular yardımıyla gök olayını araştırmayı hedefliyor. STEVE’in nasıl meydana geldiği, nasıl bu kadar yüksek sıcaklığa ulaştığı ve nasıl çevresindeki hava akımından 600 kat daha hızlı hareket ettiği anlaşılmaya çalışılıyor. Bu gök olayının Dünya’nın manyetik alanını anlamamıza yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Kaynak