TESS SpaceX

SpaceX’in TESS görevi roket sorunundan ötürü ertelendi

NASA’nın yeni teleskobu TESS’i yörüngeye ulaştıracak olan Falcon 9 roketi, dün gece gerçekleştirilmesi planlanan fırlatmadan hemen önce bir sorunla karşılaştı. Roketin yönlendirme sisteminden kaynaklanan sorun, fırlatmayı farklı bir tarihe erteledi.

Öte gezegenleri inceleyecek ve Güneş Sistemi’nin dışında canlılık arayacak TESS teleskobunun fırlatılma tarihi, bu sefer de Falcon 9 roketindeki bir sorundan dolayı ertelendi. Dün gece Türkiye saatiyle 00:32’de kalkış yapması planlanan rokette, SpaceX ekibi son kontrolleri gerçekleştirdiği sırada bir sorun bulundu. Paylaşılan bilgilere göre Falcon 9’un Yönlendirme ve Navigasyon Sistemi (GNC) olması gerektiği şekilde çalışmıyordu ve bu sistemdeki bir aksaklık hem roketin, hem de teleskobun istenilmeyen konumlara gitmesine neden olabilirdi. Elbette böyle bir durumun yaşanması büyük emeklerin ve milyonlarca doların çöpe gitmesiyle sonuçlanırdı.

TESS ne zaman fırlatılacak?

SpaceX, Falcon 9 sorununu kısa bir sürede düzeltebileceğini belirterek fırlatmayı yalnızca 2 gün erteledi. Fırlatma 19 Nisan’da saat 01:51’de yapılacak (18 Nisan 22:51 UTC). Hava koşullarından ötürü fırlatmanın yeniden ertelenme şansı bulunuyor, ancak tahminler kalkışı engelleyebilecek oranda kötü hava koşullarının bulunma şansının %10’dan daha az olduğunu gösteriyor.