SpaceX Starlink 1

SpaceX Roketi, 60 İnternet Uydusunu Uzaya Yolladı

ABD uzay şirketi SpaceX’ten bir roket, Starlink adındaki uzay tabanlı bir İnternet için binlerce uydudan ilk 60’ını başlattı. Falcon 9 fırlatma aracı, Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay limanından Perşembe günü saat 10: 30’da (yerel saat, 4:30 Cuma CEST) kalktı. Bir saat sonra, uydular sadece 450 kilometre yüksekliğe ayarlandı ve ardından 550 km yükseklikte son konumlarına geçti.

SpaceX Roketi

Gelecekteki Uzay İnternet Payı Olması Bekleniliyor

Uydular Dünya’yı, Uluslararası Uzay İstasyonu ISS’den sadece biraz daha yüksek, ancak diğer birçok uydudan daha alçak bir şekilde çevreler. En yüksek uydu yörüngesi 36.000 kilometre yükseklikte yer almaktadır. Starlink ağı, 12.000 uyduya kadar ulaşabilir. Lansman başlangıçta geçen hafta gerçekleşmesi planlanıyordu, ancak olumsuz irtifa rüzgarları ve bir yazılım güncellemesi nedeniyle ertelendi. SpaceX kurucusu Elon Musk, gelecekteki uzay İnternet payını Starlink ile korumak istiyor.

Elon Musk 3 milyar Dolar Kazanmayı Umuyor

Musk, Starlink adlı uydu projesinden yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazanmayı umuyor. Diğerlerinin yanı sıra, Mars’ı kolonileştirme planlarında kullandığını iddia ettiği para söylenmekte. 47 yaşındaki milyarder yakın zamanda 2025’ten büyük bir uzay gemisiyle Mars’a uçmayı planladığını duyurmuştu.