spacex

SpaceX, İnterneti Tamamen Değiştirmeyi Amaçlıyor Olabilir!

3 Aralık’ta uzaya fırlatılan SSO-A SmallSat Express, 64 küçük uyduyu yörüngeye taşıması ile de bir rekora imza atmıştı. SSO-A SmallSat Express, aynı zamanda uzay internetini yeniden yapılandırabilir.


3 Aralık’ta gerçekleşen olay, SpaceX’in bu yıl uzaya gönderdiği 19. roket olma özelliğini taşımazı ve roketin 3. kez kullanıldığı ilk görev olma özelliğini taşıyor.

Yörüngeye yerleştirilen 64 küçük uydu arasında uzay internetini değiştirebilecek uydular da bulunuyor. Ülkeler, şirketler, üniversiteler ve girişimcilerin ürettiği bu uydular, 2020 yılına kadar 30 milyar IoT cihazı ile iletişim kurması bekleniyor.

Ayrıca uzaydaki uyduların ihtiyaç duyduğu düşük bant genişliğindeki internet ihtiyacını karşılayacak bir küresel ağ henüz tasarlanmadı. Hiber, Audacy, Astrocast, Swarm Technologies ve SpaceX’in 3 Aralık’taki görevde yolladıkları uydular ile bu global ağı kurmak adına planları var.

Hiber

Hiper
Hiber, telefon şebekelerinden 20 kat daha az maaliyetli iletişimi hedefleyen bir uydu üreticisi. Birbiriyle bağlantılı olmayan bölgeler arasındaki iletişimi sağlamak için bulutu kullanmayı öneren şirket, ayakkabı boyutunda ürettiği uydular ile çalışmalarına başladı.

Astrocast

Astrocast
Astrocast’in IoT ağının ilk test uydusu, Falcon 9 ile uzaya gönderilen uydu, Avrupa Uzay Ajansı ve Airbus’ın ortak çalışması ile kurulacak nano uydu şebekesi, küresel kapsama alanı sağlayacak olan düşük Dünya yörüngesindeki 64 küp uydudan oluşacak.

Swarm

Swarm
İnternet erişimini maaliyetli kılan en önemli faktör, uyduların fırlatma işlemlerinin pahalı olması. Uzaya uydu yollarken, bir roketi diğer yollanacak uydularla paylaşma fikri ile  maaliyetleri azaltmayı planlıyor.

Audacy

Audacy
Audacy Zero, Audacy’nin 2020 yılında kurmayı planladığı ticari uydulararası veri alış veriş ağının ilk uydusu olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden Şirket, Dünya yüzeyinden alçak yörüngeye kadar her zaman kullanılabilen bir internet ağı kurmayı amaçlıyor.

StarLink

StarLink
Elon Musk’ın Dünya’ya hızlı interneti sağlamak için oluşturduğu projesi ile StarLink dahilinde, 4.000’in üzerinde küçük uyduyu yörüngeye fırlatmayı hedefliyor. StarLink’in test uyduları aktif olarak 2019 ve 2024 yılları arasında kullanılacak.