falcon-9

Space X, Kullanılmış Bir Uzay Gemisini Yeniden Uzaya Yolladı!

Ellon Musk tarafından kurulan Space X firması insanoğlunu Mars’a götürmekte oldukça kararlı. Mars projesinin en önemli adımlarından biri olan yeniden kullanılabilir roket geliştiren firma fırlatma denemelerini başarıyla tamamlamaya devam ediyor. Space X ürettiği yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketini uzaya yolladıktan sonra dünyaya tekrar sağ salim indirebilmeyi başardı.

Falcon 9 roketleri üretilmeden önce uzaya mekik gönderen roketler parçalara ayrılarak uzay boşluğuna bırakılıyor ve tekrar kullanılamıyordu. Her yeni uzay görevinde milyonlarca dolar değerinde yeni roketler üretiliyor hepsinin de ömrü bir defa kullanılmaya mahsus kalıyordu. Bu sebeple uzay görevleri oldukça pahalıya mal olmakta idi.

Yeniden Kullanılabilir Roket: Falcon 9

Space X firması yeni geliştirdiği bu roketlerle uzay görevleri daha az maliyetli olacak. Falcon 9 roketleri mekikleri uzay boşluğuna ulaştırdıktan sonra tekrar yakıt doldurmak için dünyaya dönecek ve tekrar kullanılmak üzere yakıt depolanabilecek kapasiteye sahip.

Dün tekrar kullanılan bir Falcon 9 roketi 8 ay önce UUİ (Uluslararası Uzay İstasyonu)’ ye kargo ikmalinde bulunmuş görevini tamamladıktan sonra tekrar dünyaya tek parça halinde dönmüştü. Dün tekrar aynı roket yeniden uzaya fırlatılarak iletişim uydusunu yörüngesine teslim etmiş ardından tekrar dünyaya döndü. Bu olay dünya tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Yeniden kullanılabilir roketler sayesinde uzaya erişim artık hiç olmadığı kadar kolay olacak, yakın gelecekte insanlar artık uzaya daha rahat gidip gelmeye başlayacak. Yakın gelecekte Mars’ta ilk insan yerleşimine şahit olmamız içten bile değil.