apple sony 48mp 1

Sony, yeni iPhone’larda kullanılabilecek 48MP kamera sensörünü gösteriyor

Apple’ında tedarikçisi olan Sony kendi kamera sensörlerini uzun yıllardır diğer şirketlere pazarlıyor. Şimdi ise akıllı telefonlar için en yüksek çözünürlüğü sunan yeni bir sensörü gösterdi.

Şirketin açıklamasına göre çözünürlük ve piksel boyutu dünyada ilk olduğu yönünde.

Sony Corporation kısa süre önce akıllı telefon kameraları için IMX586 tabanlı CMOS görüntü sensörünü duyurdu. Yeni sensör, şimdiye kadarki en yüksek piksel sayısı olan 48 efektif megapiksele sahip. Sensör 1/2- tipi bir ünite üzerinde 48 efektif megapikselin pakenlenmesinden oluşuyor. Bu bakımdan akıllı telefon kameralarında gelişmiş görüntülenmeyi mümkün kılıyor. Tüm dünya çapında ultra kompakt bir piksel boyutu sunan 0.8’ye ulaşmış durumda.

Apple ise geçmişten günümüze, megapiksel sayılarıyla dikkat çekmeyi hep istemiştir. Küçük bir akıllı telefon sensörüne yüksek piksel sığdırmak, çok iyi bir durum olarak görülüyor. Ayrıca sensörlerde düşük ışıklı fotoğraflar için piksel ve gürültüyü eşitliyor.

Sony Corporation

Sony ise bu son sensörüyle tüm sorunları çözdüğünü iddia ediyor.

Yeni sensör, bitişik 2 x 2 pikselin aynı renkte geldiğini ve Quad Bayer renk filtresi dizisini kullanarak çok hassas çekimlere olanak sağladığı görülüyor. Düşük ışıkta çekim yapılırken, dört bitişik pikselden gelen sinyaller ekleniyor ve duyarlılık, 1,6 mikron piksele eşdeğer bir seviyeye yükseliyor. Bu da daha parlak ve düşük gürültülü fotoğraflar çekmenize olanak sağlıyor.

Son açıklamalarda ise sensörün büyük ihtimal Sony’nin kendi akıllı telefonlarında kullanılacağı ve Xperia XZ serisi ilk aday olacağı yönünde. Yinede yeni iPhone modellerinde görebileceğimizi unutmayalım.