castle bravo shrimp nuclear test blast bikini atoll mushroom cloud noaa 1

Soğuk Savaş döneminde denenen atom bombalarının gizli videoları paylaşıldı!

Amerika’nın Soğuk Savaş dönemindeki atom bombası denemelerinin videoları paylaşıldı. Japonya’ya atılan atom bombalarından çok daha güçlü olan bombalar, bu teknolojinin onlarca yıl önce bile ne kadar korkunç olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonuçlanmasının ardından Amerika ve günümüzdeki Rusya arasındaki Soğuk Savaş başlamış, taraflar dünyanın en güçlüsü olabilmek ve savaştan çıkan ülkeleri kendi taraflarına çekebilmek adına güç gösterisine girişmişlerdi. Elbette bu güç gösterisinde İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombaları da son derece önemli bir yere sahipti. Her iki ülke de ürettiği atom bombalarının denemesini yapıyor, olası savaş durumundaki etkilerini araştırıyordu. Onlarca deneme yapıldı ve bu denemelerin yalnızca bazılarının görüntüleri mevcuttu. Ancak Lawrence Livermore National Laboratory, saklı olan 62 atom bombası deneme videosu daha yayımladı.

Her videoda farklı güçteki bir bombanın, farklı konumda ve yüksekliklerde denendiği görülüyor. İşte bu videolardan bazıları:

https://youtu.be/8n3uane1UT8

https://youtu.be/S24MywGzvWo

https://youtu.be/DeRcOZZxNXs

Yayımlanan diğer videolara Lawrence Livermore National Laboratory’nin YouTube kanalı üzerinden erişebilirsiniz.