Siber Güvenlik

Siber Güvenlik

Siber güvenlik, gerçek güvenlikten daha önemli bir hale gelmiş durumdadır. Siber güvenlik mobil cihazları, sunucuları, elektronik işlemler gibi birçok bilgi güvenliği sağlayan sistemlerinin güvenliğini sağlamaktadır. Bu yüzden siber güvenlik şu an ki zamanımızda oldukça değerli bir sektör, meslek haline bürünmüştür.

Uygulama Güvenliği: Uygulama güvenliği yazılım ve cihazları tehditlerden korunmasını sağlamaktadır. Açığı bulunan bir uygulamayı korumak için tasarlanan verilere erişim sağlayabilir. Başarılı ve güvenlik açısından daha tasarım aşamasındayken bir program ya da cihaz dağıtılmadan önce başlamaktadır. Başarılı bir güvenliğin sırrı güvenliğin tasarım ve programın piyasaya sürülmeden önce testlerinin yapılmasıdır.

Ağ Güvenliği: Ağ güvenliği hedefi ise saldırganlar ya da fırsatçıların kötü amaçlı yazılımlar gibi bilgisayarın ağını ele geçirmeye çalışanlara karşı yapılan bir koruma yöntemidir.

Bilgi Güvenliği: Bilgi güvenliği hem depolama, hem de aktarma aşamasında verilen bütünlüğü ve gizliliğini korur.

Siber Güvenlik

Operasyonel Güvenlik: Operasyonel güvenlik, veri varlıklarının işlenmesi ve korunmasına ilişkin süreçleri ve kararları içerir. Kullanıcıların bir ağa erişirken sahip oldukları izinler ve verilerin nasıl ve nerde depolanabileceğini ya da paylaşılabileceğini belirleyen prosedürler bu kapsama girer.

Olağanüstü Durum Kurtarma ve İş Devamlılığı: Olağanüstü durum kurtarma ve iş devamlılığı, bir kuruluşun siber güvenlik olayına ya da işlem veya veri kaybına sebep olan diğer bir olaya nasıl yanıt verdiğini tanımlar. Olağanüstü durum kurtarma ilkeleri, kuruluşun etkinlikten öncekiyle aynı çalışma kapasitesine dönmesi için işlemlerini ve bilgilerini nasıl geri yüklediğini belirler. İş sürekliliği, belirli kaynaklar olmadan faaliyet göstermeye çalışırken kuruluşun geri çekildiği plandır.

Son kullanıcı eğitimi, en öngörülemeyen siber güvenlik faktörünü ele alır: insanlar. İyi güvenlik uygulamalarına uymayan herkes yanlışlıkla güvenli diğer bir sisteme virüs bulaştırabilir. Kullanıcılara şüpheli e-posta eklerini silmeyi, tanımlanmamış USB sürücüleri takmamalarını ve diğer çeşitli önemli dersleri öğretmek, herhangi bir kuruluşun güvenliği için hayati önem sağlar.

Siber Tehditler

Araştırmalar sonucu siber saldırılar gün geçtikçe hatrı sayılır bir derecede artmıştır. Sağlık hizmetleri, perakendeciler ve kamu kurum ve kuruluşları, çoğu olayın sorumlusu kötü niyetli suçlular tarafından en fazla ihlali yaşamıştır. Bu sektörlerden bazıları finansal ve tıbbi veriler topladıkları için siber suçlular için daha caziptir ancak ağ kullanan tüm iş yerleri müşteri verileri, kurumsal casusluk ya da müşteri saldırıları için hedef haline gelebilir.