Şarj cihazı

Şarj cihazını prizde bırakmak elektrik harcar mı?

Birçok kişi tarafından merak edilen bu soruyu sizler için cevaplandırdık.

Akıllı telefonunuzu şarj ettiniz ve şarjı dolar dolmaz telefonunuzu alıp evden çıktınız. Arkanızda, prize takılı olarak bıraktığınız şarj cihazı elektrik harcıyor mu diye merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız “evet” ise yalnız değilsiniz. Birçok kişi tarafından merak edilen bu soru, yapılan küçük bir deney sayesinde uzun süredir merak edilen cevabına kavuştu.

Şarj cihazı

Şarj cihazları ve adaptörler, yüksek miktarda elektriği iletebilen ancak yalnızca elektrik akımını iletebilecekleri bir hedefe sahip oldukları sürece bunu yapabilen cihazlardır. Sadece bir telefon şarjı yerine üç telefon şarjının ve üç laptop adatörünün prizde takılı bırakıldığında ne kadar elektrik harcadığını görmek isteyen araştırmacılar, elektrik akımını ölçen basit bir cihaza başvurmuş. Toplamda altı kaynakta yapılan ölçümler, saatlik kullanımın 0,3 Watt civarında olduğunu ortaya koydu. Cihazların tüm sene prizde bırakıldığını düşünürsek, çoğumuz için üşengeçlikten kaynaklı bu davranışın senedeki maliyeti yaklaşık 1-1,5 TL civarında oluyor.

Sonuç olarak şarj cihazların ve adaptörlerin prizde takılı bırakıldığında elektrik harcadığı söylenebilir, ancak oldukça az miktarlarda.