Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik deyince aklı ilk gelen şeylerden biri sanal gerçeklik gözlüğüdür. Öncelikle gelelim sanal gerçeklik nedir sorusunun cevabına. Teknik olarak bakıldığında sanal gerçeklik kelimesi, kişilerin o bölümde bulunmadığı halde sanki oradaymış gibi görünmesidir. Kullanıcılar çeşitli araç gereçler ile sanal ortama sahip olmaktadırlar. O ortamda bulunduğu zamandan itibaren kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopuyor ve tamamen sanal bir ortama geçmiş oluyor. Bu sanal ortamda ister bir süper kahraman, ister iseniz bir işçi, ister iseniz bir kasiyer bile olabilirsiniz, isterseniz ise bir doktor olup sanal ortamda hayat kurtarırsınız. Kullanıcıların bu deneyimleri tam anlamıyla gerçekten yaşayabilmesi için sanal gerçeklik ortamının neredeyse kusursuz bir şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Eğer ki bu söylediklerimizin aksi bir hali mevcut ise yaşadığınız his sadece oyun oynamak gibi olacaktır. Son zamanlarda ise sanal gerçeklik alanında koku ve dokunma hissi gibi olayların üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

2 yıl öncesine kadar bir zamanda ise sanal gerçeklik oyunları gençlerin ilgi odağı haline gelmişti. Sosyal paylaşım sitelerinde sanal gerçeklik için videolar yayınlanmaya başlandı. Bunların yanında sanal gerçeklik oyunları yayınlanmaya başlandı ve bunun gibi birçok teşvik ortaya çıktı. Yakın bir zamanda ise sanal makine kafeleri ortaya çıktı. Yani internet kafe gibi ama sadece içinde sanal gerçeklik cihazları bulunuyor. Bu sayede neredeyse tüm dünya sanal gerçeklik hakkında bilgi sahibi olmuş, bu sanal gerçeklik hissini yaşamış durumdadır.

Sanal Gerçeklik

THE SWORD OF DAMOCLES (İlk Sanal Gerçeklik Çalışmaları)

Günümüzde sanal gerçeklik alanında kullanılacak olan kasklı ekranların ilk örneği ise 1968 senesinde Amerikalı bilgisayar mühendisi Ivan Sutherland ve öğrencisi Bob Sproull tarafından geliştirildi. Ağır olduğu için tavandan sarkıtılarak kullanılacak olan The Sword of Damocles, gösterdiği çıktıyı, binoküler (çift mercekli – Dürbün) ekrana yüklü bir bilgisayar programından sağlamaktaydı. Bu sayede ilk sanal gerçeklik çalışmaları hayat bulmuş durumdaydı.

Eğer sizde daha fazla bu ve daha fazla bu tarz ilginç bilgilerden haberdar olmak isterseniz web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayınız. Sizlere sanal gerçeklik hakkında bilgi vermeye çalıştık. İyi okumalar dileriz.