806x378 rusya meteor m uydusuyla irtibati kaybetti 1511874340980 1

Rusya yanlış koordinatlara uydu fırlattı ve 45 milyon dolarlık uyduyu kaybetti

Rusların kaybolan uydusu Meteor M’in kaybolma nedeni belli oldu. Uydunun yanlış fırlatma alanından gönderildiği, buna bağlı olarak hedeflenenden farklı koordinatlara gittiği ortaya çıktı. Uydunun Rusya’ya maliyeti 45 milyon dolar oldu.

Uzay araştırmalarında ve uydu teknolojilerinde önde gelen ülkelerden birisi olan Rusya, birkaç hafta önce utanç verici bir hatadan ötürü 45 milyon dolar değerindeki hava durumu uydusunun kaybolduğunu duyurmuştu. Meteor M olarak isimlendirilen ve ülkenin doğusundaki Vostochny Kozmodromu’ndan fırlatılan uydu, Başbakan Yardımcısı Dmitry Rogozin tarafından paylaşılan bilgiye göre Kazakistan’da bulunan Baykonur Kozmodromu’ndan fırlatılmak için ayarlanmıştı. Bu karışıklık nedeniyle Meteor M’in fırlatılmasından kısa bir süre sonra uyduyla  olan bağlantı kesildi.

Meteor M

Meteor M’in kaybolması uzay otelinin itibarını etkileyebilir

Geçtiğimiz günlerde Rus bir şirketin Uluslararası Uzay İstasyonu’na yeni bir modül ekleyerek ziyaretçileri ağırlamayı planladığını paylaşmıştık. Rusya’nın sıradan bir görevde böylesine basit bir hata yapması, bazı kaynaklara göre uzay otelinin itibarını etkileyebilir ve yıllar sonra kullanıma sunulacak olan otelin popülerliğini şimdiden aşağı çekebilir.